Само за 24 часа броят на жертвите на новия коронавирус в провинция Хубей се увеличи с 242 души. Това е най-големият брой загинали в рамките на едно денонощие от началото на епидемията. Така починалите в Китай станаха най-малко 1355.

Нови 14 840 случая на заразени са регистрирани в тази централна провинция, която е огнище на епидемията от вирусна пневмония. С тях общият брой на заболелите достигна близо 60 000. Общият брой на заразените в сряда е билзо 16 000. За денонощие са регистрирани още около 2 800 случая със съмнение за коронавирус, съобщиха от здравното министерство на Китай.

Междувременно стана ясно и че съобщенията за намаляване на честотата на заразяване не са верни, след като нов метод за оценка доведе до коренно противоположните изводи – ситуацията се влошава, съобщи Би Би Си.

Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като пък съобщи за нови 44 случая на заболели от коронавирус на борда на круизния кораб „Даймънд принцес“.

Така общият брой на заразените пътници и членове на екипажа достигна 218 от общо над 3700, които бяха първоначално на борда.

Здравният министър каза, че възрастните хора на борда, чиито изследвания са отрицателни, могат да напуснат кораба преди края на карантинния период на 19 февруари.

Круизният кораб бе поставен под карантина на 3 февруари, тъй като един от пътниците е дал положителна проба за вируса, след като се качил на плавателния съд в Хонконг в края на януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!