Обстановката в южната ни съседка остава напечена, а на отделни места дори критична. Като основна причина за върлуващите пожари се посочват силните ветрове и труднодостъпния терен. Някои от пожарите са предизвикани от мълнии, при други обаче, има съмнения за подпалвачи.

Премиерът обвини изменението в климата за пожарите

На пресконференция, посветена на ситуацията с горските пожари в Гърция, министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис каза, че изменението на климата за „основен виновник“ за огнените стихии, обхванали голяма част от страната, съобщава Kathimerini. Високите температури и сушата са създали условия за разпространението на пожарите, каза Мицотакис и отбеляза, че „климатичната криза е тук“.

Над 100 човека са задържани за умишлени палежи

Гръцката полиция е задържава 118 души по подозрение за умишлени или неумишлени палежи. Възрастовят им диапазон е от 15 до 78 г.

Единият от тях е запалил огън, изгаряйки стара овча вълна на о. Лесбос. В друг случай има задържани за горене на кабели за извличане на мед от тях в град Сера. В Финопулу пък е задържан чужденец, който се е опитал да запали дърво със суха трева и смачкани кутии цигари.

Шест са активните пожари западно от Атина

Към 12.00 ч. днес (12 август 2021 г.) са активни шест огнища на пожари западно от столицата на Гърция Атина. В района на Манда и Порт Герменено те са предизвикани от мълнии. По информация на посолството ни в Атина край столицата няма значими пожари, съобщиха от Министерството на външните работи.

Пет пожара са избухнали снощи в общините Касандра и Ситония в Халкидики. Те са овладени. Продължава борбата с пожарите в Пелопонес и Евбея.

В Пелопонес най-значими са подновените огнища на пожари в Горинтия, в областта Аркадия край селата Калиани, Кастраки, Неохори, Пири и Ливадаки.

Бразилската армия срещу горските пожари

На остров Евбея продължава борбата с разпалилите се отново огнища в районите на Агриовотано, Елиника, Агиос Николаос, Псаропули и Василика. Значителни сили и средства са концентрирани за гасене на пожарите край Каматриадес.

Областите Атика, Централна Гърция, Пелопонес и Северен Егей са в оранжева степен на пожароопасност. Полицейски екипи дежурят на входовете към Магистралата от Атина за България е отворена в двете посоки.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук