предприятия, Красен Станчев
на снимката: Икономистът Красен Станчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Красен Станчев коментира окончателните данни на НСИ за БВП на България за 2017 г. Според тях БВП на страната ни е достигнал 101 млрд. лева – повече и от най-оптимистичните прогнози за развитието на икономиката ни.

Станчев съобщи, че страната ни е около 40% по-богата от страните в Западните Балкани и това до голяма степен се дължи на членството ни в ЕС.

„България е около 40% по-богата от средното ниво за страните от Западните Балкани… България е два пъти по-добре, отколкото Украйна. В сравнение с Русия България също е доста по-добре, особено ако пресмятанията на БВП се изчистят от приходи от продажба на енергийни и други природни ресурси”, категоричен бе Станчев.

Икономистът направи сравнение и между стандарта на живот в България по времето на комунизма и днес. Категоричният извод, който може да се направи е, че българите днес живеят много по-добре, отколкото по време на комунистическия режим. Това се вижда от няколко показателя.

Доходите на българите преди 1989 г. са били около 20% от средноевропейските, а днес са вече 50%. Покупателната ни способност днес също е много по-висока, отколкото тогава – рязко са се намалили разходите на българина за храна в процентно отношение.

По думите на Станчев с влизането на България в еврозоната тази тенденция ще продължи да се задълбочава. Икономистът обясни, че единната европейска валута ще донесе със себе си повече конкуренция, което от своя страна ще доведе до намаляване на цените главно за хранителни продукти.

Цялото интервю с Красен Станчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!