Красен Станчев
на снимката: Икономистът Красен Станчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Красен Станчев коментира до какво ще доведе увеличението на заплатите в бюджетния сектор през 2019 г. По негови думи заради това ще се увеличи потреблението, което пък ще доведе до скок на инфлацията.

„Онова, което ще се случи е, че ще има известно стимулиране на вътрешното потребление по празниците. Другото нещо, което обаче е по-дългосрочно е вдигането на заплатите в бюджетния сектор, което всъщност ще вдигне цените и ще се задълбочат трудностите по наемане на персонал в частния сектор. Предвижданията за инфлацията за следващата година са около 3%. Аз предвиждам, че около 1/3 от това увеличение ще е заради вдигането на заплатите.”

По думите на експерта това няма да попречи на страната ни да влезе в еврозоната. Проблем за евроинтеграцията ни обаче биха били големи капиталови разходи, каквито се планират за изграждането на АЕЦ „Белене” и инвестицията в „Турски поток”, който Станчев определи като дори по-лош от „Южен поток”. Икономистът призова незабавно да се спрат плановете за изграждане на АЕЦ „Белене”, тъй като това би се отразило пагубно на българската икономика.

Красен Станчев е на мнение, че разпределянето на излишъци в края на всяка година с решения на правителството се е превърнало в практика у нас още от края на 90-те години. От тогава бюджетите се планират консервативно и накрая на годината Министерският съвет разпределя оставащите средства.

Тази година обаче според икономиста това не трябва да се прави, а трябва повече средства да отидат в резерва. Причината – няколко арбитражни дела срещу България, които се очаква да приключат съвсем скоро. Първото от тях е делото за ЧЕЗ. По изчисленията на икономиста страната ни ще трябва да плати 1,8 млрд. лева, затова трябва да има повече средства във фискалния резерв.

Цялото интервю с икономиста Красен Станчев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук