В София се провежда протест в Триъгълника на властта. Демонстрацията, организирана от „Отровното трио” и платформата на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, е в памет на починалите лекари.

Протестът е под надслов „Леглата не лекуват сами”. Недоволните обвиняват правителството, че се е провалило в справянето с пандемията.

Протестиращите поставиха легла пред Министерския съвет, като идеята е чрез „импровизираната болница“ да бъде изразено недоволство от проблемите в здравната система в условията на COVID кризата.

Доскоро протестните прояви бяха ежедневни, но заради пандемията протестите под прозорците на властта бяха заменени с отделни акции.

Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова се възмути от това, че правителството е оставило хората сами да се оправят в COVID кризата, като са ги принудили сами да си търсят линейка, апарат за обдишване, средства за PCR тест, сами да си търсят кръвна плазма, като разкри, че такива обяви вече има в социалната мрежа.

„Правителството и Борисов свириха отбой. Бойко даде отбой и дезертира от първата линия на битката с ковид кризата като оставиха там лекарите и медицинските сестри да се оправят сами“, заяви тя и посочи, че властта пази имиджа си като прехвърля отговорността за въвеждането на непопулярни мерки на местните щабове.

Според нея мерките са много закъснели. Тя попита за какво са били похарчени 1,5 млрд. лв. европейски средства.

„Настояваме за осигуряване на безплатни PCR тестове за всеки, който има нужда от тях. Настояваме за повишаване на цената на клиничната пътека за COVID-19, за достатъчно стимули за общопрактикуващите лекари и за лекарите-специалисти. Не само обещания, а реални пари за тези, които се борят за живота и здравето на българите. Настояваме електронната система – електронна рецепта, електронно досие, електронни болнични най-накрая да станат факт, след като бяха обещава преди 8 месеца. Настояваме държавни служители да бъдат командировани в регионалните здравни инспекции, за да има проследяване и карантиниране на тези, които са били контактни на заразени лица“, каза тя.

Манолова настоя също така в битката с пандемията да се включат и частните болници, както и държавата да осигури достатъчен финансов ресурс за социален патронаж на възрастните хора, които са под карантина.

Манолова заяви, че Борисов трябва да действа, а ако не действа, да си тръгва.

По думите на Валентина Василева в началото на кризата е можело да се приемат грешките и хаосът, но след 8 месеца, знаейки какво следва, това е недопустимо.

„8 месеца е горе-долу период на една бременност. Та, какво се роди, роди се заплаха за живота на хората, роди се пълен хаос, роди се това, че лекари, медицински сестри и персонал е болен. Медицински сестри напускат. Има легла, няма персонал“, заяви тя.

Контрапротест

Пред Министерски съвет дойдоха и контрапротестиращи, които освиркаха недоволните от кабинета. Иван Георгиев заяви, че са се организирали, след като са видели, че Мая Манолова ще протестира.

„Какъв политик е Манолова? Никакъв политик не е. Беше ли в тройнтата коалиция? Кой изгони лекарите? Тя ги изгони, тя беше в парламента. Беше ли там? Беше! Стана омбудсман, започна да лае за народа. Къде е кокалът – там е. Не съм съгласен с нея“, заяви Георгиев.

Той заяви още, че е доволен от здравната система и че не е вярно, че няма PCR тестове за хората и даде за пример огромният брой, които се правят всеки ден, както и че пред всяка болница вече има фургони, в които се правят и бързи тестове.

Георгиев каза още, че подкрепя правителството.

Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ коментира контрапортестът с думите:

„Това представлява властта всъщност. Това, което виждате, е олицетворение на самата власт, нищо повече. Познато явление, платена агитация. Няма нищо странно. Странното е, че те са изпаднали в пълно безсилие, за да могат да направят такова нещо, да съберат тези нещастни хора, това е абсолютно безсилие. Това е краят. Това е пълно падение. Вървят към своя край със страшна сила, всеки ден“, категоричен бе проф. Минеков.

Той е убеден, че властимащите са заслепени и единствената им цел е властта на всяка цена в името на оцеляването на Бойко Борисов и те се борят с пари.
„Дават 80 млн. лева. Надяваме се поне половината от тях да не е открадната, но забравят, че това е едан система, която беше унищожена през последните 10 години – здравеопазване, здравна каса, всичко това беше погребано. А щяхме да строим детска болница само за едни 100 млн. лева. От вчера имаме 80 млн. лева за повишени заплати“, добави още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!