Куим Тора
на снимката: Премиерът на Каталуния Куим Тора

Върховният съд (ВК) на Испания постанови лишаване на ръководителя на правителството на Каталуния Куим Тора от правото да заема държавна длъжност в продължение на 18 месеца, съобщи „Ел Паис“. Тора е отявлен сепаратист и поддръжник на независимостта на Каталуния.

Върховният съд разгледа жалбата на лидера на региона срещу решението на Върховния съд на Каталуния, който през декември миналата година разгледа делото за неподчинение на ЦИК на Испания в навечерието на изборите в страната. Тогава Тора беше лишен от правото да заема държавна длъжност и също така беше осъден на глоба от 30 000 евро, но той обжалва това решение пред ВС.

Защо е нуедобен Куим Тора

Тора, който сега ще трябва да напусне поста на правителствен ръководител на Каталуния, е привърженик на независимостта на региона. Още с идавнето си на поста той направи неприемливи за Мадрид обещания да се противи с всички възможни средства на испанската държава, която той многократно е окачествявал като „несправедлива“. Тора наследи като най-изявен лидер на сепаратистите в Каталуния Карлес Пучдемон, който бе преследван от испанските власти и . Самият Пучдемон преди две години предложи Ким Тора за свой наследник на поста председател на каталунското правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук