Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Получени са съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др.

Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание, заявява Манолова.

Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници.

Манолова се обяви в подкрепа на исканията на медицинските специалисти и настоява да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания.

Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите, пише още в съобщението на омбудсмана.

Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България. Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс.

Мая Манолова ще поиска да бъде извършена и проверка по получените сигнали за оказването на натиск и отправянето на заплахи срещу медицински специалисти във връзка с техните протести.

Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях.

Припомняме, че на 1 март медицински специалисти в почти всички областни градове в страната излязоха на Национален протест с искания за справедливи възнаграждения и нормални условия на труд. Искането им е началната заплата за медицински сестри да бъде равна на поне две минимални за страната.

Още тогава ДЕБАТИ.бг научи, че върху медицинските специалисти в някои лечебни заведения у нас е бил оказван натиск да не участват в протеста, включително и чрез заплахи за уволнение.

Медицинските специалисти се готвят за нов Национален протест и в петък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!