Младен Маринов
На снимката: министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Миграционната обстановка по българските граници е спокойна. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който взе участие в кръглата маса на тема: „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, провела се в София.

„В резултат на последователните ни усилия днес можем уверено да отчетем, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти напълно контролират ситуацията по българските граници“, каза вътрешният ни министър.

По думите му основна опасност за сигурността на границите ни са струпванията на големи групи мигранти.

„Отчитаме като потенциален риск присъствието на големи групи хора в съседните страни, особено в Турция, а в последните месеци и Северна Гърция“, заяви вътрешният министър пред участниците.

Той бе категоричен, че нашата страна, вземайки предвид своето географско положение, е поставила граничната сигурност като постоянен приоритет. Това се налага от факта, че ние охраняваме една от най-чувствителните сухопътни граници на ЕС – тази с Турция.

През 2015 година, когато беше пикът на вълната, на българо-турската граница са задържани над 10 000 граждани на трети страни, а над 74 000 сами са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили присъствието на български патрули по границата.

България бързо предприе мерки за сигурност в няколко направления – изграждане на възпиращо съоръжение по границата, засилване на средствата за контрол и наблюдение и сериозна инвестиция в сътрудничеството със съседните държави. Увеличена бе и физическата охрана на границата чрез командироване на служители на МВР от вътрешността на страната, отчете министърът.

„Чрез законодателни изменения от 2015 г. пък бе дадена възможност армията да участва в охраната на държавната граница. При неочакван силен миграционен натиск те имат възможност да изпратят над 350 военнослужещи в рамките на 24 часа“, припомни още вътрешният министър Младен Маринов.

Той отчете и важната роля на Frontex, както и добрият диалог, който България поддържа със своите съседи. България и Сърбия имат съвместни патрули на границата си, а на ГКПП „Капитан Андреево“ е изграден най-големият съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество и общи разследвания. Там работят служители на българската, гръцката и турските гранични служби, които обменят информация в реално време.

Припомняме, че преди няколко седмици охраната по българските граници беше засилена заради предупреждения, че големи групи мигранти, намиращи се основно в Турция, ще направят опити за нелегално влизане на наша територия. Тогава на инспекция на място отидоха Младен Маринов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Като цяло се отчита намаляване на мигрантския наиск към България и спада броят на нелегално преминаващите бежанци. Засилване на натиска има само по българо-турската граница, но се предприемат своевременно мерки, за да не се стига до кризи, уверяват управляващите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!