Марш за правосъдието

Марш за правосъдието се организира за събота пред пилоните на НДК.

Инициативата „Правосъдие за всеки” ще започне в 12 часа утре от Националния дворец на културата и ще завърши при Съдебната палата.

Пред БНР Велислав Величков – един от организаторите – заяви, че сме свидетели на нарушаване на основни права в случая са задържаните кмет и заместник-кмет на район „Младост“ и на двоен стандарт в съдебни заседания. Десислава Иванчева и Биляна Петрова са в ареста повече от 7 месеца. Те се разследват за искане и получаване на подкуп, но към този момент вината им не е доказана.

„Ако се нарушават права на обвинени хора, преди да бъде доказана тяхната вина и преди съдът да постанови дали те са виновни или невинни, това означава че се връщаме във времената, когато самото повдигане на обвинение беше достатъчно основание за започване на наказание. Мисля, че точно този случай – на Иванчева и Петрова – показва как се изтърпява реално наказание без доказана вина“, коментира той.

Организаторите са недоволни и от изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че борбата с корупцията е дело на всички.

„Какво означава главният прокурор да каже „от всички нас зависи“. Прокуратурата има пълният инструмент да разследва, да контролира разследването, да обвинява, да внася и поддържа обвинителните актове в съда. Ако се твърди, че в държавата властват всъщност корупционни практики, което вчера почти потвърди главният прокурор, то Прокуратурата трябва веднага да реагира и тъй като има абсолютните властнически правомощия в тази област, да призове обвинените лица, да ги обвини и да вкара обвиненията в съда. Ако прокуратурата прави това, то корупцията в държавата би значително намаляла, защото всеки би имал основателен страх, че ще се озове в съдебната зала. Ако прокуратурата пък заявява, че е работа на всички, а не нейна работата, то означава, че ние нямаме държавно обвинение, а прокуратурата изчаква властите едва ли не сами да се саморазобличат, че извършват корупционни практики и да се предадат на обвинението и да кажат: „Ние сме виновни“. Такова изявление показа най-малкото безсилие на главния прокурор, а това звучи стряскащо“, каза пред БНР Велислав Величков от организаторите.

Преди седмица председателят на Върховния касационен съд заяви, че обвинител номер едно разследва критиците си и слага чадъри над свои приближени.

По този повод Величков заяви:

„В една правова държава, ако председателят на Върховния съд направи такива твърдения, това би било повод за незабавен дебат в парламента застрашени ли са устоите на правовата държава, компрометирана ли е независимостта на съдебната система, имаме ли всъщност съдебна власт… При такова ниско доверие на българското общество в съдебната система да остане тази реч без последствия е фактическо самопризнание за верността на тези твърдения“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук