Тереза Мей
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви днес пред депутати, че може да изпълни обещанието си за Брекзит, ако те подкрепят сделката й тази седмица.

Правителството заяви, че ще предложи сделката на Мей за гласуване от депутатите само ако е уверено, че има шанс тя да получи одобрението им.

Европейският съюз даде съгласието си Брекзит да бъде отложен за 22 май, ако парламентът одобри споразумението тази седмица.

„Гарантираме изпълнение на Брекзит, ако тази седмица той и други в тази камара подкрепят сделката“, отговори Мей във връзка с въпроса на депутат по отношение на отложеното излизане на Великобритания от ЕС.

Според Мей всички други опции ще доведат до отлагане на Брекзит и до риск въобще да няма излизане от блока.

Припомняме, че в понеделник вечер британските депутати увеличиха ролята си при взимане на решения по Брекзит, заобикаляйки премиера Тереза Мей.

Народните представители си осигуриха властта да проведат серия от гласувания, за да намерят път напред в безпрецедентен ход.

Група депутати спечелиха гласуването за превземане на контрола над работата на парламента от сряда с 329 на 302, което проправя пътя на депутатите за избор между различни варианти за Брекзит в опит да се сложи край на политическата криза.

Трима министри напуснаха правителството, противопоставяйки се на премиера Тереза Мей. Това са министърът на външните работи Алистър Бърт и министърът на здравеопазването Стив Брайн, които подадоха оставка, а министърът на икономиката Ричард Харингтън обяви решението си да напусне правителството в Туитър.

Междувременно подписката за прекратяване на чл. 50 набира все по-голяма скорост. Към вчерашния ден се бяха подписали 5 милиона души.

Чрез петицията се призовава спиране на действието на чл. 50 – клауза в Договора за ЕС, която Обединеното кралство задейства, за да започне напускането на Блока.

Ако това се случи, Великобритания няма да напусне Европейския съюз.

Конкурентната петиция за напускане на Общността без споразумение получи едва 500 000 подписа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!