данъци
Mинистърът на финансите Владислав Горанов

Няма да си позволим да забавяме връщането на пари на фирмите  – акциз и ДДС. Дори и днес, защото сме края на март, сме изплатили на фирмите дължимото, заяви  финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Референдум“ по БНТ. Той защити мерките, коино правителството приема за подпомагане на бизнеса и работещите.

„Има много професии, които ще могат да се възползват от възможността за безлихвени кредити, защото ще могат след това бързо да се вдигнат, да се върнат в работата и да погасят заема. Мислим в много посоки. Също така трябва и всеки да преосмисли решенията си. Държавата ще подпомогне тези, които са внасяли адекватно средства в осигурителния бюджет. Ако в някой ресторант са плащали на минимална заплата, това е друго. Нали разбирате? …Грантовете от държавата са свързани с мярката за задържане на заетите лица, защото те са най-уязвими в ситуацията и трябва да гарантираме, че те ще получават доходи. Държавата ще продължи да разработва и други мерки, освен обявената схема 60/40… Това, което сме предложили в разходната част, е да се фокусират върху изпълнението на текущите задължения, да си изплащат всички договори, за да не се допускат просрочие към фирмите. В момента, в който се оцени дълбочината на кризата, може да се предвиди и други разходи. Ролята на бюджета е да допълни загубеното потребление“ – разясни министърът на финансите.

Той призна, че много бизнеси ще изпитват затруднение, но държавата ще се опита да помогне на най-засегнатите. По думите му фирмите, които имат средства, явно ще продължат да съществуват, а малките бизнеси, като хотелиерство и ресторантьорство,  са много гъвкави.

„Примерно, няма как да се очаква, че хотел в Банско на 1 април ще има същите приходи, както през януари. Примерът ми е произволен“ – каза министър Горанов.

Той подчерта, че усилията на кабинета „са насочени към фирми, които ще запазят работни места“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!