Никола Стоянов
На снимката: Никола Стоянов. Снимка: БТА

Идеята ни е всички търговци, които слагат над 25% надценка, да информират Комисията за защита на потребителите (КЗП). А тя по своя преценка да реши дали да направи проверка каква е причината за това Не виждам нужда от тавани на надценка, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Повод за изказването му са предприетите от правителството мерки за намаляване на цените на хранителните стоки.

От вчера министърът сериозно лансира и намерението за промяна на санкциите при откриване на нелоялни търговски практики.

„Сега санкцията е до 50 хил. лв. Смятам, че трябва да е процент от оборота“, каза министърът пред БТН.

Министърът посочи и новия срок, в който да заработи сайтът, създаден от министерството за сравнение между цените в България и избрани европейски държави. Той би трябвало да тръгне следващата седмица, като сега се изчиствали бъгове и дребни проблеми.

„До момента проверките на Комисията за защита на потребителите е издала 138 акта за няколко седмица, но броят им намалява“, отчете Стоянов. Най-честите нарушения били свързани с по-нисък грамаж от посочения, промоции, за които са осигурени твърде малко количества от стоките, както и обявена ниска цена на щанда, която е различна на касата.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук