Интелектуалното пиратство у нас е сериозен проблем, това заяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов по повод вчерашните акциите срещу кабелни оператори. Вчера служители на ГДБОП, жандармерията и Европол влязоха в офисите на кабелни оператори в Кюстендил, Бургас и Благоевград.

„Не бих казал, че тези акции са показни. Колегите си вършат работата съвместно с прокуратурата и Европол.“-коментира Младен Маринов.-„Имаме притеснение , че ако не вземем по-ефективни мерки срещу този вид престъпна дейност можем пак да влезем наказателен списък 301 на САЩ. Това пряко ще повлияе върху всички останали процедури, свързани дори с визовия режим на нашите граждани.“

На брифинг на прокуратурата се разбра, че пет кабелни оператора в различни градове на страната са разпространявали нелегално общо 60 телевизионни програми.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че за момента няма задържани собственици на кабелни оператори. Единствено е арестуван един IT специалист от Дупница, който е пречел на разследващите да си вършат работата по време на обиските.

По данни на държавното обвинение при акциите в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Петрич, Сандански, Дупница и Благоевград са установени и 70 000 потребители в „сивия“ сектор, чрез които кабелните оператори са укривали и данъци.

Според събраната информация само за последните два месеца, заради нелицензираното разпространение на телевизионни програми без уредени авторски права, на две национални телевизии и HBO, са им нанесени щети в размер на около 10 милиона лева.

От своя страна ръководителят на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев подчерта, че операцията продължава и към този момент, а при обиските се иззема голямо количество техника, което да послужи за доказателство за извършване на престъпленията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!