генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Турското правителство има „основателни опасения“ относно съгласието дали да приемем Швеция и Финландия в НАТО, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на посещение във Финландия, която се проведе вчера.

„Това са основателни опасения, става дума за тероризъм, за износ на оръжия“, каза Столтенберг. „Трябва да помним и да разбираме, че нито един съюзник в НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция“, припомни той.

И Швеция, и Финландия кандидатстваха за присъединяване към алианса за сигурност през май след нахлуването на Русия в Украйна.

Оттогава обаче Турция заяви, че се противопоставя на присъединяването на двете страни, тъй като ги обвинява в подкрепа на терористични групи, включително на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Докато Столтенберг каза по време на пресконференция, че двете скандинавски страни са „прави“ да кандидатстват за присъединяване към НАТО, той добави, че срещата на лидерите в Испания, насрочена за края на този месец, може да не реши за тяхното членство.

„Срещата на върха в Мадрид никога не е била краен срок“, каза Столтенберг. „В същото време бих искал това да бъде решено възможно най-скоро“, допълни той.

В края на юни в Мадрид ще се проведе Срещата на върха на НАТО. Преди дни стана ясно, че и украинският президент Володимир Зеленски ще бъде поканен да участва. Повече за това какви решение могат да бъдат взети на Срещата на върха четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук