Теодора Генчовска
На снимката: Теодора Генчовска

Министърът на външните работи Теодора Генчовска депозира своята оставка пред министър-председателя, пет дни след решението на ПП „Има такъв народ“ да изтегли министрите си от състава на правителството.

Припомняме, че тя беше първият външен министър, който нямаше никакъв опит сферата на международната политика. Предишната позиция на Генчовска в президентството беше административна, заради което Генчовска изглеждаше некомпетентна в ролята си на първи дипломат до момента на подаване на оставката си. На практика и предходните назначения на Генчовска в отбраната са на административно ниво. Според някои анализатори президентът Радев и Слави Трифонов на практика се подиграха с външната политика, назначавайки я за министър.

Генчовска оставака в историята като първият ни външен министър, който се оплаква от премиера си.

Теодора Генчовска не успя да се справи с тежки предизвикателства като войната в Украйна и споровете между България и Република Северна Македония, като се провали в това да вдъхне доверие на българите относно външната политика.

По рано днес министърът на енергетиката Александър Николов също депозира своята оставка.

Александър Николов и Теодора Генчовска ще продължат да изпълнява функциите си по конституция до избирането на техните наследници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук