България ще получи 511 млн. евро от програмата SURE на ЕС за подпомагане на бизнеса у нас. Това означава, че на глава от населението се падат по 73 евро. Тоест, българите ще получат в пъти по-малко пари в сравнение с другите европейски държави, включително и от тези, чието население е по-малко от това на България. Големият въпрос е „защо”.

Вчера Съветът на Европейския съюз одобри отпускане на 87,4 милиарда евро финансова подкрепа за 16 страни членки под формата на заеми по линия на SURE – временния инструмент за краткосрочна заетост с цел смекчаване на рисковете от безработица по време на COVID-кризата. Помощта е под формата на безлихвени заеми от Европейския съюз.

SURE е една от трите защитни мрежи на стойност до 540 милиарда евро, договорени от Еврогрупата на 9 април и одобрени от лидерите от ЕС. Целта е защита на работниците, предприятията и държавите.

В документа на ЕК пише:

„Временната подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредни ситуации (SURE) е на разположение на държавите членки, които трябва да мобилизират значителни финансови средства за борба с негативните икономически и социални последици от коронавирусната пандемия на тяхна територия. SURE може да предостави финансова помощ до 100 милиарда евро под формата на заеми от ЕС на засегнатите държави членки за справяне с внезапното увеличение на публичните разходи за запазване на заетостта.”

Страните трябва да издадат държавни гаранции във връзка с ангажиментите, които възникват. Размерът на изискуемата гаранция от дадена държава членка ще бъде пропорционален на относителния дял на брутния й национален доход (БНД) в този на ЕС, съответно максималният размер на ангажимента от България е приблизително 107,5 млн. евро, които отговарят на 0,4% от БНД на ЕС.

По колко пари получават страните?

От вчерашното съобщение на сайта на Европейската комисия се разбира, че 16 от 27-те държави членки на ЕС получават помощ. Останалите 9 страни все още могат да представят исканията си за финансова помощ. По този инструмент на ЕС могат да бъдат предоставени до 100 милиарда евро (общо за всички държави).

България е изпратила искането си за финансиране още през месец август.

Италия получава най-голямата сума – 27,4 млрд. евро. Страната е една от най-сериозно засегнатите от коронавирусната пандемия. Там бяха регистрирани повече от 30 000 смъртни случаи. За да се справят с вируса, италианските власти въведоха едни от най-строгите мерки в цяла Европа. Италия беше под национална карантина в продължение на повече от два месеца. Не работеха нито малки, нито големи бизнеси. Беше позволено да работят единствено магазините, доставящи стоки от първа необходимост, като хранителни и лекарствени продукти. Хиляди хора загубиха работата си. Населението на Италия е над 60 милиона души, което означава, че разпределена на глава от населението, помощта на ЕС се равнява на 454 евро.

Полша получава вторият по-размер финансов транш – 11,2 млрд. евро. При население от 38 млн. души, това означава, че на глава от населението се падат по 295 евро.

От официалните данни става ясно, че България ще получи 511 млн. евро. А при близо 7 милиона души население, това означава, че на всеки българин се падат по 73 евро.

Финансиране от ЕС

Прави впечатление, че държави с по-малко населението нашето получават по-голямо финансиране. Например, Хърватия, където живеят около 4 милиона, получава 1 млрд. евро (246 евро на глава от населението). Друг подобен пример е Литва – с население от 2 794 090 души, страната ще вземе 602 млн. евро или 215 евро на глава от населението.

Гърция, чието население е 10,7 млн. души ще получи 2,7 млрд. евро или по 187 евро на глава от населението.

От всичко казано дотук ясно се вижда, че на глава от населението, страната ни получава най-малко пари от европейската помощ.

Защо България получава най-малко пари?

Буди недоумение защо страната ни получава толкова малко пари. Ясно се вижда, че държави с далеч по-малко жители, получават значително по-високи суми. И макар като обща стойност помощта от 511 млн. да не е най-малката (по-малко от нас получават само Латвия, Малта и Кипър), на глава на населението се падат в пъти по-ниски суми.

Кипър, където живеят по-малко от 900 хиляди души получава почти колкото България – 479 млн. евро или по 539 евро на глава от населението. На един кипърец се падат 7 пъти повече евро, отколкото на един българин.

евро на глава от населението

Има няколко причини, поради които България получава толкова ниска сума:

  • Една от възможностите е, че преговарящите от името на България политици не са си свършили добре работата. Тоест, когато е трябвало да се договаря помощта, нашите политици не са успели „извоюват” повече за българския народ.
  • Друг възможен отговор е, че правителството толкова много се хвали пред европейските си партньори колко добре управлява кризата и как икономическите мерки са спасили 300 000 работни места, че другите европейски държави са решили, че ние сме си много добре и не ни трябват много пари.
  • Не на последно място е и вероятността българското правителство да не си е поискало повече пари. И логично изниква въпросът „защо не сме си поискали повече?“

Въпросните средства, които ЕС предоставя, са под формата на заем. Но този заем няма лихви. А само преди седмица държавата изтегли 5 млрд. лева външен дълг – вярно, с ниски лихви, но все пак ги има.

Защото, когато управляващите са имали възможност да договорят безлихвен заем от ЕС, не са го направили, а вместо това предпочетоха да изтеглят друг кредит?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук