Изминаха 80 дни от началото на протестите с искане за две оставки – тази на правителството и тази на главния прокурор. Възникнали спонтанно в началото, днес демонстрациите се считат за организирани от т.нар. „Отровно трио”, в състав Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов.

Тримата господа всяка вечер организират демонстрация под прозорците на властта. Те са хората, които осигуряват озвучителната техника и други необходими „консумативи” (например, яйца, домати и прочее) за целите на протеста.

"Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян
на снимката: „Отровното трио“ – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян

Известно е, че в началото на юли се сляха два протеста. Първият се появи в деня, в който прокуратурата влезе грубо в президентството и арестува няколко души. Същата вечер пред фонтана на сградата излязоха няколкостотин души, за да подкрепят държавния глава.

Два дни по-късно председателят на „Да, България” Христо Иванов акостира на плажа край летните сараи на Ахмед Доган, където беше блъскан от гардове на НСО. Последва протест под надслов „Масово плажуване на Росенец”, а стотици хиляди излязоха в т.нар. „триъгълник на властта”.

В крайна сметка продължаващите и до днес демонстрации вече обединяват привържениците и на двете „каузи”, ако можем така да ги наречем. Затова и често политически лица (от опозицията най-вече) признават, че протестът е обединил хора от различни политически групи с една кауза – оставка.

„Отровното трио” като организатори

С течение на времето, „Отровното трио” малко или много си приписа заслугата за протестите. И към днешния ден те се изявяват като организаторите на демонстрацията. И вече повече от 80 дни сутрин и вечер те са по телевизиите, в сайтовете. Всяка вечер тримата мъже се изправят пред събралите се на площада хора. И отправят ясни политически послания – промяна на модела на управление, смяна на настоящото правителство, нови и честни избори, оставка и на главния прокурор.

"Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян
на снимката: „Отровното трио“ – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян

Преди протестите „Отровното трио” бе познато на ограничен кръг от хора. Докато днес няма човек в държавата, който да не е чувал за тях – било то поотделно или заедно. Минеков, Хаджигенов и Бабикян станаха като „риалити звезди”. Действията им се следят и показват ежедневно. Това пък ги направи много по-известни от 90% от депутатите в парламента. Например, спомнете си за някоя от депутатките на „Воля”? Трудно, защото никой нито ги чува, нито ги вижда.

Триото” отправя кратки, точни и ясни послания към хората, особено що се отнася до свободата, демокрацията, правата на хората и съдебната система. И за мнозина анализатори това би могло да им бъде полезно, ако решат да участват на следващите парламентарни избори.

Кратки и ясни политически послания

Популярността, която добиха като организатори на антиправителствените протести, със сигурност ще им спечели симпатиите на много хора. Те се превърнаха в лицата на протеста и по всяка вероятност, ако решат да се включат в политиката „през централния вход”, биха постигнали задоволителни резултати. Доказателство за това е, че протестите у нас се одобряват от 60% от българското население, според последните проучвания. Това са 60% недоволни български граждани, чийто глас трябва да отиде при някоя от политическите формации. А „Отровното трио”, които доскоро бяха непознати на широката общественост, не са политически опетнени, не са участвали във властта и не са били в парламента (за разлика от всички други политически лица на площада), могат да се окажат предпочитан избор за много гласоподаватели.

"Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян
на снимката: „Отровното трио“ – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян

И макар че нямат ясни икономически и социални послания, политическите биха се оказали чудесна предпоставка за тяхното явяване на избори, под една или друга форма. Вероятно много хора биха ги подкрепили и като нищо в следващия парламент те да бъдат следващия незаобиколим политически играч.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук