Черните костюми. Оръжията. Бойните изкуства. Имиджът на нинджа, който познаваме, се гради повече на митове и легенди, отколкото на факти.

Всичко, което мислите, че знаете за мистичните самураи вероятно е грешно.

нинджа

Нинджа действително са съществували на териториите на Япония, но тяхната роля е била по-скоро да шпионират, отколкото да убиват.

Разбира се, имало и убийци нинджа, но до днес не е ясно какъв процент от всички са били кръвожадни.

Авторът на „Ninja Attack Мат Алт пише в книгата си:

„През 15 век нинджа биха се смели на някой, който тича напред-назад, облечен в черна пижама.”

И добавя:

„Нинджа имали за цел да се слеят с обстановката.”

Фактите говорят, че те често са се обличали като фермери, за да може необезпокоявано да събират информация за враговете си.

Алт пише още:

„Представете си, че сега е 1600 година. Двама от вашите врагове се бият в жестока битка. Затова изпращате няколко души, облечени като фермери, на вражеската територия, за да гледат битката и да ви предадат какво се случва. Това е била работата на нинджа”.

нинджа

Много от нинджа били крепостни селяни и най-познатото им оръжие било „кусаригама” – традиционно японско оръжие, което се състояло от Кама – вид японски сърп, закачен за метална верига (Манрики) с тежест в края (смята се, че е измислено през XV век от будистки монаси).

Оръжието се държало и с двете ръце, като с едната се хващал сърпът, а с другата – веригата, която се мятала в противника с цел да го зашемети или оплете заедно с оръжието му, след което незабавно се атакувал със сърпа.

нинджа

Най-голяма тънкост е техниката Маки (точното хвърляне на веригата). Изкуството за ползване на Кусаригама се нарича Кусаригама – Джуцу.

Според авторът на „Ninja Attack” това оръжие било перфектното, особено за хора като нинджа, които искали да не се набиват на очи.

А какво по-подозрително от човек, който носи шурикени (общото наименование на японски скрити оръжия, предназначени за хвърляне, но понякога и за близки атаки. Думата шурикен, състояща се от знаците „Шу“, „Ри“ и „Кен“, буквално се превежда като „острие, скрито в ръката“ – бел. ред.)?

нинджа

Да, шурикенети са съществували наистина, но историците все още спорят как точно са били използвани: дали да нанасят прорезни рани, дали нинджа са ги използвали да заплашват, хвърляли ли са ги? Няма исторически записи, че хвърлянето на шурикени било преломен момент в някоя битка.

Всички знаем, че основното оръжие през онези години е бил мечът (катана). Малко вероятно е нинджа да са имали мечове, защото, според японските традиции, единствено хората със самурайско потекло са имали право да носят оръжие.

нинджа

Разбира се, някои нинджа са притежавали мечове, но самата тривиална представа, че всяки нинджа са имали набор от катана и шурикени и че са носили „черни пижами”, е абсолютно смешна, твърди Алт.

Експертите твърдят, че представата за нинджа, която хвърля железни звезди, носи меч и нож, е по-скоро фолклор, отколкото истина.

Всъщност, нинджа били привърженици на новите оръжия и често експериментирали.

Тези войни или шпиони са част от популярната японска култура. За първи път те се споменават през 1700г. Хората започват да ги възпяват в песни, пишат приказки за тях. Думата „нинджа” не се появява до 1800-та.

нинджа

През 19 век, понятието „нинджа” се е свързвало повече е нещо свърхестествено като магия.

Първият човек, който „облича” тези мистични „създания” в черни костюми е японският драматург и актьор Хокусай. Той обаче се е родил чак през 19 век и е считан за основателя на „куроко” – традиционни театрални сцени в Япония.

Макар на Запад нинджа да са представени като велики войни, от които треперели и най-добрите самураи, в Япония те си остават просто шпиони.

нинджа

Ето няколко факта за нинджа, които ще променят възприятията ви за тях:

Нинджа не се наричали нинджа

Документи показват идеограми за нинджа, които на японски се произнасяли „шиноби но моно”. Понятието, което и до днес използваме се появило в Китай при прочитането на същите тези идеограми.

Златните години на нинджа

Нинджа били най-силни в периода 15-16 век, когато Япония била разкъсвана от войни. След 1600г., мирът възтържествувал, а с това започнал и заникът на нинджа.

нинджа

Исторически сведения

Има много малко исторически сведения за нинджа във военните периоди. В действителност, първите записки за „черните войни” са се появили чак след 1600г. Най-известният исторически труд е „Библията на нинджа”, известна като Bansenshukai, която била написана през 1676г. В Япония били пръснати 400-500 копия на „ръководството на нинджа”.

нинджа

Враговете на самураите не били нинджа

Медиите обикновено противопоставят самураите и нинджа като най-големи врагове. Истината обаче е съвсем друга. Терминът „нинджа” се отнася за войник от всеки клас на обществото със самурайско потекло. Много самураи дори са били обучавани за нинджа.

Нинджа не са носили маска

Няма нито един исторически запис, в който нинджа да са носили маска. Все пак са покривали лицата си с бял плат, за да се виждат на лунна светлина.

нинджа

Таен език

Нинджа са известни със своя таен език, който „говорели” с ръце. Наричал се kuji и всъщност нямал никаква реална връзка с нинджа.

Kuji, както японците го наричали, води началото си от Индия, после е пренесен в Китай, а накрая в Япония.

нинджа

Друга важна част от японската история са самураите. Прочетете още за тях ТУК.

Най-великата самурайска битка е била при Секигахара.

А войните са използва КАТАНА.

Кой е най-великият самурай вижте ТУК.

Най-бруталният самурай на всички времена се казвал Ии Наомаша. Неговата история може да прочетете ТУК.

Кой е шогунът, променил облика на Япония може да разберете ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!