Снимка: martialsmarts.com

Когато се говори за руски бойни изкуства, първо в съзнанието изниква САМБО – употребявано от бившата червена армия и НКВД от 1920 година насам. През последните няколко десетилетия обаче се появи нова руска бойна система, която така се и нарича – Система. Практикуващите я твърдят, че тя също използва бойни техники от спецчастите на Червената армия. Обратно на САМБО обаче новото бойно изкуство бързо си спечели славата на най-противоречивия стил на планетата, пише сайта „Славорум“.

Система е смесен боен стил, предназначен за самоотбрана в ръкопашен бой. За разлика от САМБО и други руски разновидности, Система не може да участва в открити състезания по две причини – не е достатъчно популярна и оценките за нея са много противоречиви.

Новият стил възниква през 90-те години на 20 век, след разпадането на СССР. Поради това, че техниките за ръкопашен бой на съветската армия са пазени в тайна, никой не може да провери твърденията на създателите на Система, че стилът използва похвати на специалните части. Така цели 30 години след поставянето на начало на този стил неговите корени в бойните изкуство остават неизяснени.

Стилът има разлика и в имената си, тъй като всеки преподавател има собствен вариант. Система Василиев, Система Рябко и Система Кадочникова са три различни типа на бойното изкуство. Толкова версии показват, че в това бойно изкуство няма правилно и грешно. В допълнение на имената, различните „школи“ демонстрират и различия в техниките и движенията.

Недостатъци

Система е предназначена за самоотбрана. Забележките на експертите в бойните изкуства я окачествяват като неефективна в бой, защото не употребява никакви нападателни техники и приключва действията си с обезоръжаване на нападателя. Това схващане е контрапункт на твърденията, че стилът произлиза от техниката на специалните съветски части, защото те не се ограничават само в линията на самоотбраната.

Коментарите на експерти, наблюдаващи демонстрации на Система, са много неблагоприятни и критични, дори и пренебрежителни. При обсъждането във форумите е масово мнението, че преподавателите на това бойно изкуство ще бъдат „боксови круши“, ако участват в сериозни боеве по правилата на ММА, например.

Парадоксът с многото имена и варианти не присъства в другите бойни изкуства и заедно с неизяснения произход създава впечатление за противоречивост, което е доста натрапчиво. Остава недоказано дали в някаква разновидност Система наистина е съществувала преди разпадането на СССР и дали някой я е използвал.

От друга страна, както и останалите бойни изкуства, и това може да свърши добра работа в улична ситуация, независимо че не е много популярно. Такива ситуации са например ако човек бъда тормозен или нападнат. Има ли обаче това бойно изкуство място на Олимпиадата, заедно с вече утвърдени стилове? Изглежда крайно невероятно в близко бъдеще.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук