Правителството на Украйна обяви, че големият пожар в Чернобилската забранена зона не заплашва авариралата АЕЦ, пише АФП.

„Няма опасност нито за реактора, нито за складовото помещение край него.“, каза един от директорите на националната служба за борба с бедствията Владимир Демчук.

Огънят гори от 10 дни в горите, които заобикалят ядрената електроцентрала, която аварира през 1986 г.

Киев мобилизира самолети и хеликоптери, които подпомагат 400 пожарникари в борбата с пламъците.

Пожарите не са рядкост в Чернобилската забранена зона, но Грийнпийс твърди, че този е най-големият, откакто избухна единият реактор на АЕЦ-а преди 34 години.

Според неправителствената организация, най-близкият до централата огнен фронт е само на 1,5 километра от гигантският купол, който покрива избухналия реактор.

Експерти твърдят, че пожарът е с площ 20 хиляди хектара и не бива да бъде подценяван.

Според Ярослав Емеляненко, който ръководи асоциацията на туристическите гидове в Чернобил, пожарът вече е достигнал града-призрак Припят, който е основна туристическа забележителност.

Емеляненко нарече положението „критично“.

Директорът на държавната екологична служба Егор Фирсов написа преди няколко дни, че пожарът е повишил нивата на радиация в района на централата.

Правителството на Украйна каза, че няма по-високи нива на радиация и Фирсов изтри поста си от социалните мрежи.

Чернобилската забранена зона е в радиус от 30 километра от авариралата АЕЦ.

Останалите 3 реактора на Чернобил продължиха да работят и след избухването на четвъртия, като централата беше затворена окончателно през 2000 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!