горивата, бензинът

На официална церемония в Министерството на икономиката Сдружението на производителите и търговците на горива внесе нов разработен проект на Закона за горивата. Освен, че претендира да е взел под внимание нуждите на всички засегнати страни, проектът предвижда Министерство на икономиката вече всяка година да прави анализ за състоянието на сектора.

„Съобразихме се с всички страни – производители и търговци. В наша полза е и излезлият доклад на КЗК. Със сигурност ще има спорове, но сме готови да защитаваме и обсъждаме. Искаме новия закон да бъде на светло, да бъде вкаран в парламента не през задната врата – заяви Симо Симов – Създали сме по-добри условия за регистрация в бранша. Фирмите, които членуват в сдружението, са повече от 20 години на пазара. За малките търговци са намалени банковите гаранции и капитал. Уставният капитал остава 20 000 лева, но няма да има банкови гаранции.“

Ведомствените бензиностанции също ще имат облекчен режим. Земеделците могат да купуват горива, но не могат да продават.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви на брифинг днес, че до края на седмицата ще се проведе консултативен съвет, на който ще бъде обсъден излезлият на 7 март анализ на КЗК за пазара на горивата.

Готовите текстове ще бъдат изпратени на КЗК. Консултативният съвет е органът, който ще контролира текстовете и изменението на закона.

„Становището на КЗК е обективно. Притеснява ме, твърдението на КЗК, според която в нормативна наредба към закона се създават условия за неконкурентна среда. Текст по текст ще изчистим всички спорни моменти“, заяви министърът.

Караниколов заяви, че имат време за корекции и до юни ще бъдат изчистени, когато трябва да влезе в сила Законът за горивата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!