Пореден скандал с робски труд в Англия. В петък при операция на органите на реда в Корнуол беше разкрита ферма за цветя, в която са работили като „бели роби” около 200 имигранти. В британски медии се появи информация, че сред тях има и българи. Информацията обаче си противоречи с данните на българското посолство в Лондон.

„Няма български граждани нито сред експлоатираните имигранти, нито сред работодателите във фермата за цветя в Корнуол”, категорични са от посолството ни британската столица след получен официален отговор от полицейската служба на Девън и Корнуол и Службата за контрол на трудовото посредничество и трудовата експлоатация /GLAA/.

От Нова телевизия пък твърдят, че във фермата до скоро са работели и наши сънародници.  Али и съпругата му Елена споделят, че едва са успели да се измъкнат от там преди няколко седмици.

„Бях стотици пъти уверяван, че всичко е перфектно, че отиваш там, започваш да работиш, осигурена ти е квартира, храна и ще взимаш не по-малко от 500 паунда на седмица”, разказва Али.

Реалността обаче се оказва друга.

„Трябва да имаш 90 паунда, когато постъпваш. Самата агенция ти взима между 500 и 800 паунда и 2 седмици си назад със заплатата, а трябва да имаш 2 седмици за удръжка”, разказва Елена.

Личните документи на постъпващите на работа се задържани още при пристигането им.  А заплатата се оказва двойно по-ниска от обещаната. Благодарение на роднини, семейството успява да събере пари, за да се прибере. А фирмата-посредник, уредила работата зад граница, е „Оmega Workа Travel”. Намира се в Нова Загора.

Освободените късно снощи работници ще получат помощ от благотворителни организации.

„Работниците, които казват, че са поробени и искат помощ, ще получат консултации, правни и имиграционни съвети и жилища. От жизненоважно значение е всички жертви да имат възможността да разсъждават за своя опит в безопасна и поддържаща среда и да получат достъп до помощта, от която толкова се нуждаят и заслужават”, споделя Катрин Тейлър от благотворителната организация „Спасение”.

Към момента няма коментар или реакция от дипломатическите служби на засегнатите страни. От Националната агенция по престъпността, известна като Британската ФБР заявиха, че засилва усилията си за разследване на случаите на трафик и съвременното робство с повече от 500 текущи операции.

Според Международната организация на труда, в световен мащаб 21 млн. души са жертва на трудова експлоатация, хванати в капана на принудителния труд, в който са попаднали чрез измама. Принудително труд в частния сектор полагат 18.7 млн. (90%), а 14.2 млн. (68%) от тях са експлоатирани в селското стопанство, строителството, като домашни прислужници и в производството. В Югоизточна Европа всеки 4-ти човек (на 1000 души) е жертва на трудова експлоатация.  Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по брой жертви в България след сексуалната експлоатация.

Свързани статии: 

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ: Датска компания търси сезонни работници за събиране на зелен хайвер

В Югоизточна Европа всеки четвърти на 1000 души е жертва на трудова експлоатация

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук