Днес се проведе пресконференция по повод трафика на хора с цел трудова експлоатация.В нея взеха участие Надя Кожухарова – координатор на проекта,  Антоанета Василева – координатор на кампанията, Герасим Герасимов – програмен директор, офис „Сътрудничество“ в Швейцарско посолство, Веселина Каньова – директор на дирекция „Търговска дейност“ в Български пощи, Росица Радоева – мениджър на сайта Rabota.bg, Никола Кондев – координатор „Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертвите на трафик“ и Стефан Ралчев – главен експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора.

Снимкa: Anton Vassilev Photography

Повод за пресконференцията стана националната  кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация в рамките на проект на асоциация „Фондация Анимус” и „Съвместни усилия от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна закрила на жертвите на трафик и превенция на трафика на хора”. Тя има за цел да насочи вниманието на хората, търсещите възможности за работа извън страната, за рисковете да бъдат измамени и въвлечени в трафик на хора и експлоатация. Тази година кампанията е с послания „Ако се хващаш на работа в чужбина, не се хващай на въдицата” и „Работата в чужбина може да се окаже капан”.

„Ако забележете позиции с високо възнаграждение и търсене на неквалифицирана работна ръка, ако е посочено, че няма нужда от владеене на чужд език, трябва да бъдете внимателни”, съветват експертите.

Надя Кожухарова, координатор на проекта подчерта, че най-често фалшивите обяви предлагат работа в Гърция, Румъния, Чехия, Испания и Италия. Подвеждащите обяви обикновено са свързани със селското стопанство, строителството, гледането на възрастни хора, предупреждават от асоциацията.

Координаторът на кампанията от „Анимус” Антоанета Василева апелира и към това, хората, избрали да търсят работа в чужбина, да проверяват какъв телефон или и-мейл е посочен в обявата.

„Обикновено ако кандидатствате за международна компания, тя не използва известните ни платформи за личен мейл, като например G-mail. Такива компании ползват  корпоративни имейл адреси.  Най-добре е обаче, ако сте решили да търсите работа в чужбина, да го направите чрез легитимни и лицензирани компании”, посочи тя.

Друг съвет от „Анимус” е, да не изпращате СV и лични документи, освен ако те не са посочени като изрично изискване от работодателя.

ANIMUS_68x98_1015_Poster-2_preview-slider-261x408

По време на пресконференция стана ясно също, че само за първите шест месеца на годината в Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви на трафик с цел трудова експлоатация. За 2016 година са 43, обяви днес Стефан Ралчев.

По данни на Върховна касационна прокуратура, според които за 2016 година от общо 447 жертви на трафик, 31 са пострадалите от трафик от с цел трудова експлоатация. Оказва се, че трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната експлоатация.

В Югоизточна Европа всеки четвърти на 1000 души е жертва на трудова експлоатация. Приходите в световен мащаб от трафика с цел трудова експлоатация се равняват на 3,5 милиарда евро годишно по данни на Европол.

Горещата линия на асоциация „Анимус”, за тези, които биха желали да се консултират дали обявата за работа, която четат, е безопасна, е 0800 186 76.

Повече за кампанията на фондация „Асоциация Анимус“ може да прочетете ТУК:

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ: Датска компания търси сезонни работници за събиране на зелен хайвер

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук