Янаки Стоилов
На снимката: Янаки Стоилов

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика по твърденията на Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста. Той коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което днес ще председателства за първи път.

Припомняме, че по време на последните заседания на комисията по ревизия, бизнесменът Станислав Илчовски обяви, че на Ивановден 2017 г. е бил поканен на „Витошко – Студена“ на имения ден на Иван Ангелов, шеф на птицевъдното предприятие „Градус“. Малко преди да дойде премиерът Бойко Борисов, Боян Марков от Стара Загора им показал видео с издевателства в ареста с известен затворник, който всички са гледали. На изслушването на 5 май Илчовски спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев.

Закриване на специализираните съдилища

Янаки Стоилов коментира и темата със закриването на специализираните съдилища, което предизвика напрежение сред магистратите, включително и протести, оглавени от главния прокурор Иван Гешев.

Днес беше представена и декларация, в която се обявява подкрепа за работещите там и присъединяване към декларация, която вече бе приета от Прокурорската колегия на ВСС и се предупреждава, че закриването на спецструктурите може да създаде напрежение и да попречи на борбата с престъпността.

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се приемат декларации, трябва да се направи анализ на работата на специализираното правосъдие, включително и през прочита на европейските препоръки по отношение на специализацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!