Елон Мъск

 

Компанията Tesla е спряла покупките на превозни средства с помощта на биткойн, поради опасения за климатичните промени, заяви нейният изпълнителен директор Илон Мъск в туийт.

Биткойнът падна с повече от 10% след туийта, същевременно поевтиняха и акциите на Tesla.

 

Съобщението на компанията през март, че ще приеме криптовалутата като платежно средство, беше посрещнато с възмущение от някои природозащитници и инвеститори.

През февруари производителят на електрически автомобили разкри, че е купил биткойни на стойност 1,5 млрд. долара.

Но в четвъртък се отказа от предишните си коментари.

„Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива“, написа Мъск.

„Криптовалутата е добра идея … но това не може да идва за сметка на големи разходи за околната среда.“

Той също така каза, че производителят на електромобили няма да продава своите биткойни и възнамерява да използва криптовалутата за транзакции веднага щом минната промишленост премине към използване на по-устойчива енергия.

Пазарните анализатори виждат този ход като опит на Tesla да успокои опасенията на инвеститорите, които са фокусирани върху изменението на климата и устойчивостта.

„Но един циник може да предположи, че това е просто поредният ход на Илон Мъск да повлияе на пазара на криптовалути, както той правеше толкова много пъти“, каза Джулия Лий от Burman Invest .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук