Лидерът на ВМРО предлага коалиция на патриотичните партии Атака, НФСБ и Воля. Условието е лидерите им да останат извън депутатските листи. Според него именно те са виновните за неуспеха на последните избори.

ВМРО ще търси коалиция на патриотичните сили, основаваща се на ясни принципи, а не на просто механично обединение на гласове, подчерта Каракачанов.

Разединението преди вота през 2021 г., Каракачанов оправда с „борбите“ между водачите на отделните формации. Затова той предложи следното решение на Симеонов, Марешки и Сидеров – да не участват в бъдещите кандидат-депутатски листи.

Той акцентира, че ще се търси обединение около общи приоритети, а не на базата на „фиби“ и „фоби“.

„Спирачката за обединението на патриотите сме ние, лидерите  встрани на тези избори, за да покажем, че целта не ни е да бъдем вождове, да влизаме в парламента и да ставаме министри, а да служим на отечеството. Формулата, която предложих, би решила този конфликт кой пръв започна и кой е по-виновен“, добави той.

Ключови приоритети

Борба с демографската криза защита на българските национални ценности и зщита от „джендър“ идеологии – това са част от акцентите, около, които ще се търси допирна точка. В икономически план ще се акцентира на подкрепа за средния бизнес и децентрализация на общините,по думите на Каракачанов.

Повече правомощия за президента

По време на пресконференцията стана ясни, че ВМРО застава зад промяната в Конституцията, в която според него трябва да се засилят правомощията на държавния глава. Каракачанов дори спомена президентската република като по-добра форма на държавно управление за България и даде за пример други държави.

Друга съществена промяна е предложението за намаляване на броя на депутатите, които да отговарят реципрочно на намаляващото население. Освен това ще се иска залагане на опцията депутати да могат да бъдат отзовавани от избирателите.

„Тази криза в момента показа, че когато партиите се ритат, няма институция, която да поеме отговорността и да насочва усилията на партиите в правилната посока, а не по посока на техните егоистични властови интереси. Историята в Европа го е показала – президентската република е много по-добър инструмент за управление, без да се нарушава партийната система“, заяви водачът на ВМРО.

НФСБ също са отворени към преговори

Вчера лидерът на НФСБ препотвърди, пред БНТ, че ще се търси обединение и че е позорно е в българското Народно събрание да няма патриоти. Засега единственият медиен отказ за обединение е от „Възраждане“.

Ние поканихме всички партии, които са от патриотичното пространство, да загърбят миналото и да седнем на една маса, за да можем да обединим патриотичния вот, защото е позорно в българското Народно събрание да няма патриоти,“ обясни Симеонов.

Припомняме, че на парламентарните избори на 4 април, партиите от бившата формация „Обединени патриоти“ се явиха поотделно и нито една от тях не успя да премине 4-процентовата бариера. Най-близо до влизане в парламента бяха ВМРО, които получиха 3,64 процента.  „Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“  събраха 2,37 % от гласовете, а „Атака“ едва 0.49%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!