Полша избори

Новият президент на Полша ще стане ясен на балотаж. Това показват предварителните резултати от вчерашните избори в Полша, на които нито един от кандидатите не спечели 50% от гласовете, необходими за безусловна победа.

Настоящият полски лидер Анджей Дуда, който по предварителни данни печели 41,8% от гласовете и кметът на Варшава Рафал Тшасковски с 30,4%, представляващ най-голямата полска опозиционна партия „Гражданска платформа“, отиват на втори тур, който ще се проведе на 12 юли.

На трето място е независимият кандидат, журналистът Шимон Хололовна, който печели 13,3%.

Държавната избирателна комисия планира да обяви официалните резултати от изборите до 1 юли.

Съобщава се за рекордна избирателна активност – 62,9%.

Президентските избори – възможност за обрат в политиката на Полша

Изборите се следят внимателно от цяла Европа, тъй като партията „Право и справедливост” на Дуда често влиза в конфликт с ЕС заради противоречивите си реформи в съдебната система и медиите.

Според политическите анализатори, изборите за президент ще определят дали ще бъде ограничена властта на националистическото правителство във Варшава.

Настоящият президент Анджей Дуда е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост” и ако той загуби, опозицията може да направи сериозна промяна в политическия курс на страната.

Неговият съперник – либералният дясноцентристки кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“, обеща да поправи отношенията между Брюксел и Варшава.

 Шансовете преди балотажа са изравнени

Наблюдателите оценяват, че на балотажа победата на Дуда не е гарантирана.

Според последните допитвания, за двамата кандидати ще гласуват по 46 % от избирателите, а 8 % от анкетираните все още не са се определили, а това може да има решаваща роля при крайния резултат.

Ако изборите се бяха провели на 10 май, както се планираше първоначално, Анджей Дуда можеше да спечели още на първия тук. Заради пандемията от коронавирус гласуването беше отложено и либералната партия „Гражданска платформа” се възползва от шанса да смени първоначалния си кандидат с по-перспективния Рафал Тшасковски.

Президентският пост в Полша не е само въпрос на престиж

Президентският пост не е просто въпрос на престиж за управляващата „Право и справедливост”, коментира „Дойче веле”.

В Полша президентските правомощия са по-големи, отколкото в Германия. Държавният глава притежава реална власт и има правото да назначава хора на ключови постове. Опонентите на управляващата партия разчитат на натрупаната у гражданите умора и разочарование от политиката на настоящия президент.

Ако Тшасковски стане следващият президент, опозицията ще получи мощни политически лостове.

Заради правото на вето на президента „Гражданска платформа” ще има възможност да блокира приемането на който и да е закон, поне на теория. Председателят на „Право и справедливост” Ярослав Качински предупреждава, че по този начин Тшасковски ще може да „парализира” цяла Полша.

 Кой е Рафал Тшасковски?

48-годишният кмет на Варшава има солиден опит с работата в държавното управление. През 2013-2014 г. заема поста министър на администрацията и внедряване на цифровите технологии. Бил е депутат в Европейския парламент и е участвал в преговорите по приемането на Полша в Европейския съюз.

Тшасковски е известен и със своята борба против дискриминацията на сексуалните малцинства. През февруари 2019 г. в качеството си на кмет на Варшава той подписа така наречената „Харта ЛГБТ”, защитаваща правата на лицата с нетрадиционна сексуална ориентация.

Това предизвика негативна реакция в средите на консерваторите в „Право и справедливост”, които съзряха в подобни опити заплаха за традиционното семейство.

Анджей Дуда използва тази реторика в предизборната си кампания, като заяви, че ЛГБТ е „идеология”, която е по-разрушителна от комунизма.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!