болничен лист

Социалните партньори и държавата не успяха да се споразумеят за някои от предложените мерки, които бяха предвидени за справяне със злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения за временна неработоспособност по Кодекса за социално осигуряване за мерките за временната неработоспособност. Това стана ясно след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По време на заседанието НОИ оттегли своето предложение семейните лекари да могат да издават първичен болничен до 7 дни, а не както досега – до 14 дни.

Остават и 30-те дни болничен, който може да издават лекарските комисии. Предложението беше броят на дните да бъдат намалени на 20 дни.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира, че са успели да се обединят около работещите предложения и да отхвърлят вредните предложения.

„Като, например, работник да бъде преглеждан от лекар, у който е подчинен на работодателя или болничният му да бъде подписван от лекар, на който плаща работодателя. Отхвърлихме и предложението работници да бъдат лишавани от права, ако не са им изплатени осигурителните вноски. Вноските се удържат от работодателя и той трябва да ги преведе в осигурителните фондове, и ако някой не ги е внесъл, то отговорност за това няма работникът, който не може да носи отговорност за откраднатите пари“, посочи Георгиева и добави, че са приели да има възможност за повторна експертиза когато има по-продължителни болнични, но не при лекар на работодателя, а при независими медицински лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук