марихуана

Амстердам планира да забрани продажбата на марихуана на туристите с цел да се  намали броят на посетителите в града и в частност в Квартала на червените фенери. Кметът Фемке Халсема планира тези регулации поради прекалено големия брой туристи в града. Проучване показа, че значително по-малко хора ще посещават града, ако не им е позволено да купуват канабис.

Амстердам ще предприеме сериозни мерки в борбата срещу свръхтуризма: градът, в който живеят почти един милион души, отбелязва годишни посещения от над 17 милиона туристи – и броят продължава да расте.

Идеята за новите регулации във връзка с продажбата на марихуана достига до кмета на града въз основа на проучване, което е проведено наскоро в парти района на Амстердам – Квартала на червените фенери. В проучването са участвали 100 човека, като 34 процента от анкетираните са заявили, че ще идват в града по-рядко, ако нямат възможност да си купят марихуана. 11 процента от участниците в проучването дори казват, че ако им бъде забранен канабисът, те никога повече няма да дойдат в Амстердам.

Колкото и разбираемо да е желанието на жителите на града броят на посетителите да бъде в рамките на „нормалното”, възниква въпросът дали подобна забрана не би насърчила незаконната продажба и  престъпността – тъй като 18%  от туристите заявяват, че ако забраната бъде наложена, те ще потърсят алтернативен начин да си набавят опиата, а 22% признават, че ще помолят някого да купи марихуана вместо тях. 40% от запитаните казват обаче, че ще спрат да пушат, ако такава забрана бъде наложена.

Повече от половината от анкетираните (57 процента) обаче посочват, че магазините за продажба на марихуана са изиграли ключова роля за избора им на Амстердам за своя дестинация. Кметът Халсема настоя за направата на проучване с цел да се разбере как канабисът може да се направи по-малко привлекателен за туристите. Предполага се също, че ако регулациите бъдат наложени търговията с твърди наркотици ще се увеличи – канабисът, от друга страна, се счита за лек наркотик.

В желанието си да се справи със свръхтуризма, градът също забранява екскурзоводните турове в Квартала на червените фенери от 1-ви април, където според „Гардиън” в момента дневно се провеждат до 115 от тях. В допълнение, размерът на туристическите групи като цяло ще трябва да бъде намален до максимум 15, а също вече няма да се допуска спирането им на тесни мостове, пред частни домове или пред входовете на магазини и ресторанти. Ако тези правила не се спазват, всеки гид ще трябва да заплати глоба от 190 евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!