настинка, грипна епидемия
Снимката е илюстративна

Шотландски изследователи са установили, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу COVID-19.

Изследвания, проведени от Университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус „предизвиква вроден имунен отговор„, който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, казват от университета.

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, „видът и тежестта“ на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява.

Учените са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това изследователите са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки.

Изследователите са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая. „Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус или настинка предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV-2“, заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от COVID-19.

Вчера учените излязоха със становище и по друга тема – тази за употребата на ивермектин за профилактика или лечение на COVID-19. Препоръката е на европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Оттам настояват, че най-новите доказателства за употребата на препарата не подкрепят използването му за COVID-19.

В съобщението на ЕМА се казва още, че медикаментът е „извън добре проектираните и сигурни клинични изпитвания”. Ивермектин чисти паразитни червеи и лекува розацея Таблетките ивермектин са одобрени в Европейския съюз за лечение срещу някои паразитни червеи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук