емил караниколов
На снимката: Емил Караниколов, министър на икономиката

Министерството на икономиката ще внесе в Министерски съвет още на утрешното заседание предложение да се отложи с 6-месеца влизането в сила на Закона за горивата, съобщи ресорният министър Емил Караниколов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министърът се надява и парламентът да се съобрази с искането, за да се изчистят всички спорни моменти. Към този момент законът трябва да влезе в сила в края на януари.

Браншовите организации имат пълно основание да критикуват Закона за енергетиката, смята икономическият министър. Според Караниколов в закона има текстове, които са „меко казано абсурдни“ и посочи за пример минния сектор. Според заложеното сега в закона една подземна машина в галериите, за да бъде презаредена с гориво, трябва да се разглоби на части и да се изкара на повърхността. След това същата процедура да се повтори отново, за да се вкара под земята.

Въпреки че по отношение на Закона на горивата в Министерството на икономиката беше създадено специално звено, което да отговаря за законодателството, Караниколов заяви, че то не е търсено за мнение при изработването на закона.

Срещу закона текстовете в закона се обявиха браншови организации, които се заканиха за безсрочни протести с жълти жилетки. Собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива обявиха, че излизат на протест от тази седмица с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата. Настояването е да се спре законът, тъй като според сдружението има допуснати 35 нарушения на българското и европейското законодателство. Очаква се и решение на Европейската комисия.

От сдружението са се свързали с организатори от протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, за да им разкажат как се организират протестите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!