Биляна Петрова и Десислава Иванчева
на снимката: Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Апелативният специализиран съд потвърди определението на Спецсъда мярката за неотклонение на отстранената от кметския пост в „Младост“ Десислава Иванчева да бъде променена от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Определението на Апелативния спецсъд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. Заместничката на Иванчева Биляна Петрова и Петър Дюлгеров също остават под домашен арест. Така след близо 8 месеца ходене по мъките двете обвиняеми, които все повече изглеждат натопени, ще могат да се лекуват и да подготвят защитата си в подходяща среда.

„В ареста бяхме като в деветия кръг на ада“ – сподели Петрова пред журналисти на излизане от съда.

Двете бяха държани в ареста в обща килия с много лоши битови условия, което доведе, според защитата им, до влошаване на психическото и здравословното им състояние. Апелативният спецсъд видя в евентуалното им връщане в ареста прекомерна строгост и отчете, че това ще им причини още по-голям психологически стрес.

Интересно е да се отбележи, че решението е взето от съдебния състав, чийто членове участваха в съставите, върнали обвиняемите в ареста последните два пъти. Съдиите са променили мнението си както относно възможността обвиняемите да извършат ново престъпление, така и относно вероятността да повлияят на свидетели. Според мотивите за решението след дългия престой в ареста и двете възможности са значително намалели. Отчита се и това, че досега Иванчева и Петрова не са се отклонявали от мярката си „домашен арест“.

Магистратите не са променили мнението си за заболяванията на Иванчева, Петрова и Дюлгеров не са толкова сериозни, че да не могат да се лекуват в условията на ареста.

Делото за предполагаем подкуп продължава в петък.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук