В резултат на необяснимата активност за повече тестове, броят на заразените в България рязко се увеличи през последните седмици. Например, днес в България са направени 3 341 теста за 24 часа, от които 159 са били положителни. Това е с 82 случая повече от вчера, когато тестовете бяха под 1 200.

Още от началото на пандемията, броят на заразените спрямо направените тестове е около 5-6%. И това съотношение не се е променило, въпреки страшните общи стойности.

Вероятно обаче тази активност на тестване е политически мотивирана и вероятно с това се цели да стигнем отново до извънредно положение, когато пътуването, излизането и протестите биха били забранени (и наказани по силата на Наказателния кодекс).

В резултат на всичко това обаче Европа започва да ни изолира.

Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас.

Първо бяха англичаните

Най-големият туроператор у нас „Балкан Холидейс” по-рано този месец съобщи, че отменя всички чартърни полети от Великобритания заради влошената ситуация с коронавируса у нас. Английските туристи са едни от най-многобройните у нас през лятото, но очевидно няма да дойдат.

Ограничения за пътуване към Гърция

Гърция започна също да се „шегува“ с българите. От началото на юни трябваше да падне 14-дневната карантина за влизане в южната ни съседка. След като на границата се нареди километри опашки от автомобили, гръцките власти обявиха, че карантирата остава, но ще е 7 дни.

15 дни по-късно и тя беше премахната и пак се струпаха колини от автомобили.

Седмица-две след това, Гърция поиска попълнени декларации онлайн и QR кодове. После затвори всички гранични пунктове, освен „Кулата“. След това започна да тества всички влизащи.

Последното им хрумване е, че от сряда на българско-гръцката граница влизането в Гърция ще се осъществява единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването

От южната ни съседка, която традиционно приема хиляди нашенци през сезона, увериха, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

Норвегия и Финландия

Страната ни остана и в „червения списък“ за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на Норвегия, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

До 11 август Финландия удължи граничните ограничения за България.

Австрия

Още от 9 юли всички български граждани подлежат на задължителна 14-дневна карантина при влизане на територията на Австрия. Карантината не важи за тези, които представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дена от датата на пътуването. От утре до 31 юли австрийските власти забраняват пътническите полети от България и още 9 страни.

Преди няколко дни и властите в Литва препоръчаха 14-дневна карантина спрямо пристигащите от България български и чуждестранни граждани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!