медицински съвет
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов. В състава му са 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения.

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет представи доклад от 400 страници с 3 раздела. Експертите препоръчват: приложените досега мерки да бъдат преосмислени и при възможност олекотени.

Проф. Коста Костов от Медицинския съвет каза, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни.

„В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие – олекотени. Медицинският експертен съвет възприема, че диагнозата с инфекция от Ковид-19 се основава с PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществени чрез комбинираното използване на всички останали и налични останали в страната лабораторни методи, в това число и бързите скрининги и антигенни тестове“, каза още проф. Костов.

Той заяви, че липсата на единно становище в ЕС относно надеждността на скрининговите тестове ограничава употребата им и оправдава изчакването, докато са налични такива, отговарящи на изискванията.

„Медицинският експертен съвет е единен в решението си, че за постигането на по-добри резултати в овладяването на епидемията с по-малко пострадали пациенти и по-висока икономическа целесъобразност, е наложително към предприетите мерки да бъдат добавени практически изпълними алгоритми и стъпки“, каза още проф. Костов.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна каза, че ограничителните мерки трябва да продължат, защото изолацията е единственият доказан метод, който работи за ограничаване разпространението на вируса.

„Първо – няма надеждни тестове. Второ – няма физически тестове. В целия свят има недостиг. Когато има достатъчно количества, ще тестваме по 10 000 на ден. Следващите две-три седмици ще е пикът. Все по-тежко ще става. Не само, че не можем да разхлабваме, все по-тежко ще става“, каза Борисов.

И добави:

„При цялото ми уважение към проф. Мангъров – не може да говорят някакви неща и да подлъгват хората, да създава дезинформация и да говори невъзможни неща. Не може да се говори, че това било някакъв грип.

Всички държави, които се опитаха да правят такива тестове, се отказа веднага – Великобритания, Холандия и пр., защото здравните им системи издъхнаха.

Независимо че Мангъров е в Медицинския съвет, кажете му, че изобщо не съм съгласен с това, което говори, за да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Било някакъв си обикновен грип, който обикновено взимал жертви по всяко време…

Поеми ангажимент с името си и титлата си и кажи: Ето тези ще умрат! И ги посочи! Тогава ще има смисъл да кажеш: „Аз съм професор“. Посочи пет хиляди души, да ги хвърлим да умрат и това е“, каза Борисов.

Премиерът каза още, че от Сингапур до Великобритания България се дава за пример.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук