При 100% преброени бюлетини във Великобритания, Консервативната партия на Тереза Мей печели 318 депутати от 650-местния парламент.

Опозиционната Лейбъристка партия ще разполагат с 262-ма депутати.

Това означава, че Мей не успя да спечели абсолютно мнозинство и ще трябва да разчита на коалиция. Премиерът свика избори именно, защото искаше да увеличи броя на депутатите си, което да й гарантира стабилност по време на трудните преговори за Брекзит.

Британците обаче не й гласуваха достатъчно доверие и редица анализатори смятат, че Тереза Мей „е спечелила загуба”. Пореден удар за Консервативната партия е поражението й в бастиона Кенсингтън.

Световните лидери поздравиха все пак премиерът за победата й. По телефона са й се обадили американския президент Доналд Тръмп и президента на Франция Еманюел Макрон.

„Доналд Тръмп подчерта ангажимента си относно специалните отношения между САЩ и Великобритания. Той отбеляза още, че очаква да продължи работата му с министър-председателя, за да се постигнат общите цели и общите интереси през следващите години“, гласи изявление на Белия дом.

Германският канцлер Ангела Меркел пришпори Великобритания да сформират възможно най-бързо среща, на която да бъде обсъден Брекзит.

„Ние сме готови за преговорите. Искаме да го направим бързо“, заяви тя по време на визитата си в Мексико, като допълни, че разговорите с британците относно оттеглянето им от 27-членния сега ЕС ще започнат още „в следващите дни”.

„Ние ще защитим интересите на 25-те си страни членки, а Обединеното кралство ще защитава своите”, каза още Меркел.

Тереза Мей е решена да състави правителство, въпреки че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин я обвинява, че не е способна да укрепи британските позиции в преговорите за Брекзит и я призовава да подаде оставка.

Тя обаче ще разчита на подкрепата на 10-тимата депутати от дясноцентристката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия.

Шотландският премиер Никола Стърдъжън, чиято партия изгуби около 20 депутатски места, също призова за оставката на Мей.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!