планина

Още трима туристи остават блокирани под връх Ботев в Стара планина. Извеждането им от района бе затруднено днес заради лошото време и операцията беше временно прекратена. Единият от тях е спътникът на починалия вчера турист. Другите двама са туристи от Сопот. Всички са в заслон „Ботев“. Заради вятъра и мъглата спасителите не могат да свалят и тялото на починалия турист.

Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер се опитват да свалят на ръце тялото на загиналия вчера турист под връх Жълтец в Стара планина. Времето е много лошо, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е много тежък, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов пред БНР.

„Не беше валял сняг от доста време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален ръб, по който и от двете страни на движението – от лявата и дясната страна като се движиш, са доста стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става лошо не си ли екипиран добро или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа“.

Инцидентът със загиналия турист стана вчера следобед. Той и пътникът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в района на връх Жълтец загиналият турист пропада на 300 метра по склона.

Седем души пострадаха в Стара планина само в първите два дни на новата година. Основната причина за инцидентите са образувалите се заледявания по склоновете и липсата на добра екипировка от страна на туристите.Всички инциденти са станали в  района на Северен Джендем. Тримата по-тежко пострадали бяха отведени в болница снощи към 22 ч. от планинските спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово.

В района са станали общо пет инцидента. Те са били на стръмни места със заледяване, като хората с тръгнали към планината без необходимата екипировката.

От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да са снабдени с необходимата специализирана екипировка за преходи в планината при зимни условия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!