Британските шофьори на камиони, пресичащи Ламанша от 1 януари, ще бъдат изправени пред нов регламент, който може да бъде трудно да бъде преглътнат: забрана да си носят сандвичи със шунка и сирене, предупреди правителството на Обединеното кралство, съобщи АФП.

Правителството даде пример с популярния сандвич в указания за превозвачите, издадени в петък, предупреждавайки, че внасянето в Европейския съюз на храни, които съдържат месо или млечни продукти, дори за лична употреба, ще бъде забранено. Правилото има за цел да предотврати навлизането на храни, които биха могли да разпространят болести.

Това ще важи не само за шофьорите на камиони, но и за всички, които напускат Великобритания за ЕС.

Това е едно от новите правила, които ще влязат в сила, когато Великобритания напусне митническия съюз и единния пазар на ЕС в полунощ брюкселско време на 31 декември, след преходен период, когато старите правила за внос и износ все още се прилагат.

Пропускането на деклариране на храни като сандвичи със шунка и сирене и предаването им за изхвърляне може да доведе до глоба или наказателно преследване, сочи брошурата на Европейския съюз. Забраната за такива закуски идва, въпреки че ЕС разрешава внос за лична употреба до 20 килограма прясна риба или омари. Разрешени са също месни екстракти и месни концентрати.

Британските шофьори на камиони също ще се сблъскат с по-значителни препятствия: нови гранични проверки, които се очаква да причинят сериозни задръствания около пристанищата и маса нови бюрокрации, включително разрешителни за влизане в графство Кент, където се намира фериботното пристанище Дувър.

Великобритания и ЕС все още не са успели да осигурят търговска сделка след Брекзит с препъни камъни, включително правата за риболов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!