Таня Цанева
На снимката: Таня Цанева, говорител на ЦИК

Възможно е парламентарните избори през март да бъдат отложени ако пандемията не отшуми. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Таня Цанева в ефира на bTV. Отлагането може да бъде в рамките на два месеца, но подобно решение може да се вземе само от президента, уточни Цанева.

По думите й тепърва ще се мисли как ще могат да гласуват хората, които може да се озоват под карантина точно по време на вота. Цанева обясни, че с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания, а коронавирусът не е такова увреждане. Ако пандемията продължи то ще се налоги и да се про меня законодателството предположи говорителят на ЦИК.

Цанева посочи, че при националните избори и предвид ситуацията ще бъде по-трудно да се намерят членове за Секционните избирателни комисии (СИК). Възможно е и удължаване на изборния ден – съответно от 5 сутринта.

ЦИК ще решават и за „зелени коридори“ за гласуване на възрастните хора по отношение на интензитета на пандемията. На 7 декември е последният ден, в който могат да бъдат представени предложения за заявления за участие и на 8 декември ЦИК ще знае колко и кои са участниците в обществената поръчка за машините за гласуване, допълни Цанева.

Самите устройства трябва да бъдат доставени на 10 февруари , предвидено и е партидно доставяне до 25 февруари. Машините за гласуване са общо 9 600.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук