„Doggerland“ – територия, която заема южната част на Северно море и свързва Великобритания с континентална Европа – така учените нарекоха открити останки от древна цивилизация, съобщи РИА „Новости“.

Британски учени от университета в Брадфорд откриха в Северно море останки от потънала през мезолита цивилизация. За това съобщава публикация в изданието „Live Science“.

По време на единадесетдневна експедиция експерти взеха проби и откриха, че възрастта на ландшафта и останките от вкаменелости могат да бъдат датирани до десет хиляди години. Проучвателният район е в рамките на „Doggerland“ – земна маса, която някога е свързвала източния бряг на Великобритания и континента в южната част на Северно море.

Преди това експерти установиха, че под морското дъно има слой от компресиран торф. Според тях преди около 12 хиляди години на това място е имало човешка цивилизация. След около четири хиляди години площта е била наводнена. Експертите възнамеряват да продължат изследванията в този регион.

„Ние сме абсолютно уверени, че скоро ще намерим следи от населените места“, казват учени от университета в Брадфорд.

Учените планират да се върнат в района на на „Doggerland“ с холандски кораб за продължаване на изследванията през тази есен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук