Палатков лагер пред парламента в знак на протест организираха родителите на децата с увреждания.

В Деня на детето, под надслов „Системата ни убива”, майките поискаха промяна на социалната политика за хората с увреждания и техните семейства.

палатков лагер, деца с уреждания, системата ни убива

Майките се разбраха да се сменят на ротационен принцип по 2-3 така че да могат да изкарат докато е нужно.

Пред Народното събрание днес отново имаше черни тениски с надпис: „Системата ни убива”.

Отново се четеше и транспарантът „Не уврежданията убиват децата ни, а държавата!”, имаше и черни балони в ръцете на хората.

палатков лагер, деца с уреждания, системата ни убива

Майките на децата с увреждания поискаха да се изпълнява Конвенцията за правата на хората с увреждания, която е ратифицирана 2012г.

„Искаме закон за личната помощ, в случай че държавата не е готова, склонни сме да приемем факта, че можем да направим временен компромис, като да речем сега в новия закон за уврежданията да бъде включена нова глава и тя да бъде лична помощ. Но личната помощ е нужна на всеки един човек с някакво увреждане”, казаха част от протестиращите.

Пред БНР една от майките – Ина Маринова – обясни, че с присъствието си пред парламента ще напомнят на депутатите, че проблемите на децата с увреждания трябва да бъдат решени днес и сега, а не след пет, десет или 20 години.

палатков лагер, деца с уреждания, системата ни убива

„Никаква ангажираност! Никакъв интерес! Джафкат се без никаква мисъл като че ли за нас и ние си мислим, че изглежда не ни вярват. Не вярват, че имаме проблеми. Не вярват, че проблемът е спешен. Не вярват, че деца си отиват, без да могат да дочакат някаква нормална промяна, както живеят хората на запад. И след като не ни  вярват, ние ще останем там – пред очите им. На палатка. По двама, по трима ще се въртим, но няма да се откажем”, каза жената.

При протестиращите отиде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която припомни, че е обещавала всеки месец да дарява 600 лв., днес го направи за деца, които са сираци и ги гледа баба им.

палатков лагер, деца с уреждания, системата ни убива
на снимката: председателят на БСП Корнелия Нинова

До 30 юни Министерството на труда и социалната политика трябва да представи концепция за Закон за социалните услуги.

Хората поискаха спешно Закон за личната помощ, но са склонни промени да бъдат направени и с включването на нова глава „Лична помощ“ в Закона за хората с увреждания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!