Окланд Нова Зеландия
Окланд, Нова Зеландия

Пандемията доведе до сериозни размествания в класацията на най-добрите за живеене градове в света, показва проучване, публикувано в сп. „The Economist”. В тазгодишната класация поведоха градове в Австралия, Япония и Нова Зеландия, които изпреварват тези в Европа.

Окланд в Нова Зеландия оглавява годишното проучване на The Economist за най-добрите за живеене градове в света през 2021 г.. Той е следван от Осака и Токио в Япония, Аделаида в Австралия и Уелингтън в Нова Зеландия. Всички те бързо и адекватно са реагирали на пандемията от коронавируса.

Списък с първите 10 най-добри за живеене градове в света според проучването:

  1.  Окланд, Нова Зеландия

2.  Осака, Япония

3 . Аделаида, Австралия

4.  Уелингтън, Австралия

5.  Токио, Япония

6.  Пърт, Австралия

7.  Цюрих, Швейцария

8.  Женева, Швейцария

9.  Мелбърн, Австралия

10. Брисбейн, Австралия

„Окланд се изкачи на върха в класацията благодарение на успешния си подход за овладяване на пандемията, което позволи на общността там да не прибягва към строг локдаун и градът да постигне силни икономически резултати“, пише „The Economist”.

За разлика от него, „европейските градове се представиха особено зле в тазгодишната класация“.

„Например Виена, която по-рано беше оценявана като най-пригодният за живеене град в света между 2018-20 г., падна на 12-то място. Осем от десетте най-големи сривове в класацията са на европейски градове“, се посочва в проучването.

Най-големият спад сред европейските градове е на пристанищния град Хамбург във Германия, който падна с 34 места до 47-ма позиция.

Тенденцията е мотивирана от „стрес заради недостиг на болнични ресурси“, който според проучването се е увеличил в повечето германски и френски градове и е довел до „влошен здравен статус на хората”.

Натискът върху европейските здравни системи също е оказал сериозен ефект върху културата и цялостната пригодност за живот поради ограниченията за движение, пише „The Economist”.

Най-забележителният ръст в класацията е регистриран от Хонолулу, Хавай, в САЩ, който се класира на 14-то място в класацията и се изкачи с 46 места нагоре заради навреме въведените ограничения и бързата ваксинация.

Списък с най-лошите за живеене градове в света според проучването:

  1.  Дамаск, Сирия

2.  Лагос, Нигерия

3.  Порт Морсби, Папуа и Нова Гвинея

4.  Дака, Бангладеш

5.  Алжир, Алжир

6.  Триполи, Либия

7.  Карачи, Пакистан

8.  Хараре, Зимбабве

9.  Дуала, Камерун

10. Каракас, Венецуела

Според сравнителното проучване Дамаск остава градът, в който животът е най-труден поради продължаващата гражданска война в Сирия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!