Москов, Симеонов
на снимката: Петър Москов и Валери Симеонов

Бившият приближен на Иван Костов и един от основателите на ДСБ, който впоследствие отказа да излезе заедно с ДСБ от второто правителство на Бойко Борисов и остана здравен министър до последно, днес изненадващо направи изявление, че ще създаде нов десен проект.

В него щяло да има място за част от представителите на „Обединени патриоти“.

Пред БНТ бившият здравен министър каза:

„Аз, заедно с група съмишленици, работим върху възможността да реализираме десен политически проект, който да не е „още веднъж от същото“. Дали ще се получи и ще е успешен, е отделен въпрос“, каза Москов.

Макар да не каза с кой точно от „Обединени патриоти” иска да работи, Москов направи няколко комплимента на лидера на НФСБ Валери Симеонов и на вицепремиера Красимир Каракачанов.

В същото време Москов категорично се обяви против действията на „Атака“ и лидера й Волен Сидеров.

„Алтернативата, за която говоря, трябва да е с дясна икономическа политическа програма, с отказ от продължаване на либералния разказ за социално и мултикултурно общество и с ясна защита на националния интерес. Мисля, че проевропейски настроените патриоти в България имат място в такова обединение и имат нужда от такова представителство“, посочи Москов.

Дали харесва НФСБ и лидера й Валери Симеонов, бившият здравен министър каза:

„Харесвам не конкретно Симеонов, не конкретно НФСБ, не конкретно идеята, че българският национален интерес трябва да бъде пред всичко. Аз харесвам хора, които могат да стоят зад действията си“.

Москов каза, че Симеонов бил човек, който можел да поеме отговорност и да свърши работа. Като пример бившият здравен министър каза, че лидерът на НФСБ бил единственият, който се обявил против българското участие в проекта „Турски поток“.

По отношение на коалицията „Демократична България“, в която участват „Да, България“, ДСБ и „Зелените“, Москов се изказа, че тя е „още от същото“.

Той смята, че тази коалиция е „претопляне на либералния дневен ред и неолибералните политически програми“.

Той обяви, че не харесва идеите на „Демократична България“ за намаляване на данъците и мястото на държавата в обществото.

Петър Москов беше част от второто правителство на Бойко Борисов, от квотата на ДСБ. В края на 2016-та обаче той беше изключен от партията, заради „двойнственото си положение”.

Москов беше сред най-лоялните министри на Борисов, при положение че от година партия ДСБ бе оттеглила подкрепата си за правителството заради провала на съдебната реформа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!