Росен Плевнелиев
На снимката: Росен Плевнелиев

„Мандатът на Радев ще остане в историята като изцяло провален“, заяви пред „Нова телевизия“ Росен Плевнелиев, президент на България (2012 – 2017).

“Това, което се случва, сме го виждали и преди – граждани протестират, доколкото това се случва по един демократичен начин. В протестите участват и политици. Провокатори също сме виждали. Големият проблем е в действията на президента Радев. Той каза „всяко упорство увеличава риска от хаос“. Президентът е човекът, който търси хаоса в държавата. Имам своето обяснение за неговите действия, които са опасни. Държавният глава трябва да търси помирение в обществото. Радев търси конфронтация“, коментира Плевнелиев.

„Очаквам, че той ще продължи с действията си. Това му изнася. Никакви приоритети, никаква ангажираност към различни каузи, никаква външна и вътрешна политическа дейност. Управлението му беше само общи приказки, плюене по институциите, парламента и по България. Радев е умен и вижда, че мандатът му е към края си и няма какво да отчете“, поясни Росен Плевнелиев.

Президентът посъветва сегашния държавен глава Радев, след като говори за върховенството на закона, да си дава сметка, че то се крепи на институции и правила.

„Румен Радев не е първият, който е проверяван от прокуратурата. Аз бях 2 години подложен на тежки проверки. Президентът Първанов също. Действията на Радев ни подсказват, че крие нещо. Той отказва да съдейства на прокуратурата, а търси оставки. Нито един друг държавен глава, не е действал така. Той е загърбил всички правила на демократичната държавност“ – поясни президент на България (2012 – 2017).

Плевнелиев призова институциите „да се занимават с по-смислени каузи, отколкото да водят безсмислена битка“ и прогнозира, че предсрочни избори няма да има.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук