овцевъди

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Въпреки, че звучи нелепо, по тази схема всъщност се източват милиони левове европейски субсидии. Това каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Преброените овце в стопанствата у нас са 1,276 млн., докато вписаните в електронната система „Векис“ на ветеринарните власти са 1,476 млн., каза Караколев.

„Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните „виртуални овце“, за които ние алармираме вече две години. Виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно“, обяснява той.

Според него единственото решение, на наглед абсурдния проблем, е да се направят пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!