Снимка: скрийншот/Фейсбук

Макар и дългоочакваната официална среща между ЕС и Турция да приключи преди дни, един на пръв поглед дребен детайл от протокола продължава да повдига все повече много, включително и международни въпроси.

Когато във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигнаха да се срещнат с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, те намериха само два стола, поставени пред флаговете на Турция и ЕС. Докато Мишел заемаше мястото до Ердоган пред флага на ЕС, фон дер Лайен остана да стои няколко секунди неловко встрани преди да седне встрани на дивана. Този на пръв поглед пропуск в дипломатическия протокол предизивка толкова реакции, че вече дори има име SofaGate, отбелява в свой анализ „Политико“.

Това беше малък момент по време на иначе тежък политически ден – тримата лидери обсъдиха как да възобновят координацията с Турция по жизненоважни въпроси като миграцията и разширяването на митническия им съюз.

Но e факт, че срещата вероятно ще бъде запомена най-вече със смущаващия инцидент, който незабавно предизвика редица въпроси – от сексизма до ролята на ЕС като играч на международната политическата сцена, отношенията между институциите в самия ЕС до дългогодишното объркване кой е неговият представител.

Според екипа на Мишел всичко е протичало по протокол, тъй като той седи по-високо в дипломатическия ред. Но на ежедневната пресконференция на Комисията в сряда главният говорител Ерик Мамер каза, че фон дер Лайен „е трябвало да бъде седнала точно по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент“.

Фон дер Лайен „беше очевидно изненадана“ от разположението на местата за сядане, „както можете да видите във видеото“, каза Мамер, но добави Мамер, „въпреки че беше изненадана, тя предпочете – и съм сигурен, че това е правилният начин да се подходи към това – да даде предимство на същността на въпросите пред протокола или формата.“

По-късно по време на брифинга Мамер отбеляза, че фон дер Лайен е „помолилa екипа й да установи всички подходящи контакти, за да гарантира, че подобен инцидент няма да се случи в бъдеще“.

В сряда вечерта, след ден на тежка критика, Мишел наруши мълчанието си по повод епизода, за да настоява, че не е останал безразличен към случката, с което оправда липсата на реакция най-малкото като кавалер.

Nous avons participé ce mardi, Ursula von der Leyen et moi-même, à une rencontre à Ankara avec le président turc Recep…

Публикувахте от Charles MICHEL в Сряда, 7 април 2021 г.

„Някои от предадените изображения създадоха впечатлението, че може да съм бил нечувствителен към тази ситуация. Нищо не е по-далеч от реалността или от моите дълбоки чувства “, каза бившият белгийски премиер в публикация във Facebook.

Той каза, че „стриктното тълкуване на турските служби на протоколните правила“ е „създало жалка ситуация – различно, дори намалено отношение към президента на Европейската комисия“.

Инцидентът носи няколко слоя символика. За начало за най-високопоставената жена-лидер в ЕС не беше намерен дори стол, на фона на една от акцентите в срещата  – Инстанбулската конвенция и проблемът с ограничаването на правата на жените в Турция.

„Фон дер Лайен не е проблемът“, каза Хана Нойман, германски депутат от Зелените, която е автор на доклад за равенството между половете във външната политика. „Проблемът е в другите двама, които я поставиха в това положение.“

В Европейския парламент най-голямата група на блока, Европейската народна партия (ЕНП), бързо осъди ситуацията. „Някой трябва да се срамува поради липсата на подходящо място“, заяви групата в Twitter. „Жените заслужават същото признание като колегите си от мъжки пол.“

Имаше и страх, че Ердоган е заложил политически капан, за който са се паднали лидерите на ЕС, което потенциално кара блока да изглежда геополитически наивен, докато се опитва да се утвърди повече на световната сцена.

Други изтъкнаха много предишни примери за турски президент, който настанява повече от един поканен като за всеки има отделно, равнопоставено място.

 Някои европейски политици обвиниха Мишел за дипломатическото понижаване, аргументирайки се, че е можел да се застъпи за колегата си. Бившият австрийски канцлер Кристиан Керн, например, не се поддава на думи, наричайки председателя на Европейския съвет „смешка“.

„Не можете да очаквате нищо друго от Ердоган, но фактът, че председателят на Съвета на ЕС се принизи да „смешка“, е горчив“, написа в социалната демокрация Керн.

Втори служител на ЕС се опита да направи контрол на щетите, настоявайки, че „турците не са се стремили да причинят какъвто и да е инцидент, те са спазили протокола“.

Длъжностното лице също така отбеляза, че стратегическите решения на ЕС за Турция се дължат главно на Европейския съвет на Мишел, а не на Комисията. Отново обаче Мамер, говорител на фон дер Лайен, бързо оспори това тълкуване

Съгласно член 13 от Договора за Европейския съюз Комисията всъщност се нарежда на четвърто място в „приоритетния ред сред представителите на европейските институции“ – след Парламента, Европейския съвет и Съвета на ЕС. Но на практика председателят на Комисията дойде да представи най-близкото нещо, което ЕС има до правителствен лидер.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук