коронавирус плаж

Въпреки факта, че в момента обикновеният грип убива пет пъти повече хора от Covid-19, Борис Джонсън и приятелите му обявиха нови безсмислени ограничения на нашата свобода. Това се казва в анализ на британския в. „ The Telegraph”.

От понеделник на британците ще  бъде забранено да общуват в групи от над шест души. Училищата и университетите вече са отворени, насърчават ни да се върнем в офиса,  кръчмите и ресторантите са отворени, но не може да ни се вярва да направим пикник в парка с повече от шепа приятели”, се казва в коментара.

След като определят случващото се като обезсърчително от „The Telegraph” откриват утеха в странните правила, въведени от други държави. Какви са те?

Шри Ланка

Ако във Великобритания ви хванат без маска и могат да ви глобят то в Шри Ланка, където маските са задължителни във всички обществени пространства (включително на открито), наказанието е доста по-строго. Инструкциите за социално дистанциране остават в сила навсякъде.

Оказва се, че всеки, който наруши социалната дистанция или не носи обществена маска, ще бъде подложен на задължителна 14-дневна карантина.

Така ако не носите маска, бихте могли да бъдете изтеглени от улицата и принудени да се изолирате. В столицата Коломбо по-рано това лято полицията постави под карантина 1 441 души заради липсата на маска.

Всъщност правоприлагащите органи от Шри Ланка са били изключително стриктни по време цялата пандемия.

Още през април, по време на драконовското затваряне на страната, 22 000 души бяха арестувани за нарушаване на комендантския час.

Нанси Чуанг, оказала се блокирана в страната по това време разказва пред “The Telegraph”:

„Авторитаризмът излезе на повърхността. Хората, разпространяващи невярна информация онлайн, също са арестувани, но не ни се казва какви са били лъжливите информации. Кмет на град унищожи зеленчуците, които се продават на улицата, защото докато фермерите могат да прибират реколтата по време на изолацията, те нямат право да продават”.

Страната все още не издава визи и не може да бъде посещавана. А това са лоши новини за милионите хора в Шри Ланка, които разчитат на туризма за препитанието си.

 

Абу Даби

Дубай се опитва да рестартира туризма и можете да го посетите, ако предоставите доказателства за отрицателен тест на Covid, направен не повече от 96 часа преди пристигането.

Абу Даби обаче все още принуждава всички пристигащи да се самоизолират. Което означава, че е малко вероятно да изпитате стриктните му правила за маска за лице.

Въпреки че повечето магазини, ресторанти и супермаркети, както и някои туристически, културни и развлекателни атракции и религиозни заведения са отворени, съществуват ограничения и изисквания, които да помогнат за овладяване на болестта. Социалното дистанциране и носенето на маски за лице е задължително, когато сте далеч от дома си. Това важи и за посетителите, отседнали в хотели, когато не са в стаята си.

Изискването да покриете лицето си важи дори за хора, които карат собствена кола. Британски журналист разказва пред ” The Telegraph”

 „Баща ми живее в Абу Даби и онзи ден ми каза, че само трима души могат да пътуват в кола наведнъж. И ако сте двама, всеки трябва да носи маска за лице, независимо дали пътувате с хора, с които живеете. Четиричленни семейства вземат тежки решения. „

 

Коста Рика

За борба с коронавируса Коста Рика забрани шофирането. В зависимост от последната цифра в регистрационния номер на вашето превозно средство, вие не можете да тръгнете на път в определени дни от седмицата.

Графикът е следният: Понеделник е забранен за колите с номера, които завършват на 1 или 2, вторник- съответно 3 и 4 и така до петък, когато са тези, които завършват на 9 или 0.

Имате шанса и да се движите през един от почивните дни.  В събота са забранени колите с номера, които завършват на 0, 2, 4, 6 или 8, а в неделя- останалите.

Всичко в името на науката, разбира се, допълва “The Telegraph”.

През делничните дни забраната продължава от 5:00 до 22:00 часа. В събота и неделя се прилага от 5:00 до 20:00. Правилото засяга цялата страна и ще продължи поне до 30 септември.

Перу

В началото на пандемията Перу също забрани шофирането. Това беше само една от най-тежките мерки.

Жителят Симеон Тегел обяснява: „През първите 15 седмици от пандемията на повечето жители беше позволено да напускат дома си само, за да си купят храна или да получат медицинска помощ. На частните превозни средства беше забранено да се движат и маските бяха направени задължителни публично. Сякаш това не беше достатъчно, имаше и 20 часа вечерен час. Властите също го имаха предвид”.

В социалните мрежи дори стана популярно видео, което показва как мъж е арестуван почти на входната врата, докато изнася боклука през нощта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!