Паспорт Covid-19

Поредно объркване с Националната информационна система, която отчита случаите на Covid-19 у нас. След като сутринта беше съобщено за 21 заразени медицински лица за едно денонощие се оказа, че те са само шест.

От здравното министерство обясняват, че грешката е станала защото вчера в  системата е отразена професията на регистрирани вече случаи за периода 17-21 юни. Така те са попаднали в новозаразените. Става въпрос 15 случая  на лекари, медицински сестри, санитари и друг болничен персонал в областите: София-град, Софийска област, Кюстендил, Кърджали, Плевен, Добрич и Сливен.

Шестте медицински лица, при които COVID-19 е доказан през последното денонощие са от София. На практика само те са били включени в общия брой новорегистрирани за изминалите 24 часа – 79, обръщат внимание от здравното министерство. Останалите 15 случая са регистрирани в системата в дните, когато са установени. Така поне общият брой на новозаразените от последното денонощие се оказа, че не е объркан.

Това не е първият бъг в системата

Това не е първият гаф с информационната система. На 5 юни, когато бяха прекратени брифингите на щаба се оказа, че за едно денонощие има 10 починали. Тогава от здравното министерство обясниха настъпилото объркване с ненавременната актуализация на системата. Оказа се, че 10-те пациенти са починали в периода от началото на април до началото на май,  но не са били вписани в общия брой на жертвите на коронавируса.

Пропуските бяха на столични болници, които от щаба оневиниха с аргумента, че са били най-натоварени. На принципа, който не работи, той не греши в крайна сметка гафът беше потулен, но доверието в системата остана разклатено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!