Румен Порожанов
на снимката: Министърът на земеделието Румен Порожанов

Специализираната прокуратура разпитва земеделският министър Румен Порожанов в качеството му на бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” по разследването срещу Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове.

Както и при къщите за гости, говорим за поведение на бенефициенти извън работата на фонда след одобрението на проекта, коментира преди да влезе на разпита Румен Порожанов.

Той категорично отрече да чувства вина в конкретния случай.

Припомняме, че на 7 май Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Миню Стайков, обвинен за участие в престъпен сговор за злоупотреби с европейски фондове, а Специализираният съд взе тази на най-тежка мярка.

След разпита министър Порожанов обяви, че ако премиерът Борисов му поиска оставката, той е готов да я даде.

В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин, политически, влияя на един или друг казус, ще подам оставката, каза Порожанов.

Министърът отказа да даде подробности пред журналистите за това как е преминал разпитът и добави, че няма никакви притеснения относно проверките. Той посочи, че обяснил какви са процедурите на ДФЗ.

На въпроса дали е близък с Миню Стайков бе категоричен:

„Няма как да съм близък. Не съм близък”.

Относно имуществото си, министърът на земеделието заяви, че всичко, което има от 20 години насам е декларирано и законно.

КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ

Интересен е въпросът обаче защо никой не разпитва Порожанов заради злоупотребите с европейски средства при изграждането на къщи за гости, масово ползвани като частни вили.

В периода, когато се извършени злоупотребите, за които в момента текат проверки, именно Порожанов е директор на Държавен фонд „Земеделие“. Въпреки оправданията, че те злоупотребите се отнасят до „поведението на бенефициента извън работата на Фонда“, именно ДФЗ е органът, който трябва да осъществява контрол върху проектите.

Припомняме, че у нас започаха проверки на всички къщи за гости, играждани с европейски средства след медийни публикации и започнало разследване срещу вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. За него бе установено, че свързана с него фирма е закупила и построила къща за гости по програмата за развитие на селските райони, но обектът никога не е работил като туристически. Вместо това той се ползвал само от Манолев и семейството му.

Проверки започнаха и срещу близки на Елена Йончева по същата причина.

Според досега изнесените от земеделското министерство данни и МВР около 30% от всички проверени къщи за гости имат сериозни нарушения и собствениците им ще бъдат задължени да върнат отпуснатите от ЕС средства в пълен размер.

Засега никой не е понесъл отговорност за масовите злоупотреби, които по същността си са кражби на европейски пари, предназначени за развитие на най-бедните региони у нас и повишаване на конкурентоспособността им.

Единствено оставка бе принудена да подаде зам.-директорка на ДФЗ – Иванка Багдатова-Мизова, защото „забравила“ телефонния си номер в сайт за резервации на къща за гости след като по думите й помогнала на собствениците да рекламират бизнеса си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук