Зоран Заев
На снимката: бившият премиер на Македония Зоран Заев

Близо 50% от македонското население одобрява работата на правителството на Зоран Заев.

Това показват данните от социологическо проучване на „МЦМС“ поръчани от телевизия „Телма“.

47,7% от запитаните не са доволни от правителството на Зоран Заев, което дойде на власт преди година – на 31 май.

36.8 на сто смятат, че Република Македония се движи в погрешна посока. На противното мнение са 35.1 на сто от македонците.

В проучването са участвали 1052 души. То е проведено в периода между 15 и 23 май

Откакто Зоран Заев пое управлението на страната, той обърна политическия курс и отправи поглед към Европейския съюз и НАТО. Препъни камъкът обаче е името на страната му, тъй като от години Гърция има претенции за него. Затова през последната година двете държави усилено преговарят.

По време на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, която се проведе в София на 17 май, страна ясно че премиерите на Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас са стигнали до компромис.

В последствие тази информация беше опровергана и преговорите продължиха.

Вчера министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас заяви, че с македонския си колега Никола Димитров са завършили преговорите по казуса.

Той добави, че двамата премиери ще получат документите след разрешаването на някои юридически подробности.

„Документите, изготвени на министерско ниво, ще бъдат предоставени на двамата премиери, които ще ги обсъдят помежду си и ще постигнат финално споразумение“, каза Коциас след среща с външните министри в Брюксел.

Той не разкри подробности какво конкретно е договорено на разговорите с Димитров. Двете държави бързат да постигнат споразумение преди срещата на върха на ЕС в края на юни, която може да отговори вратата на Скопие за предприсъединителни преговори.

Освен това Зоран Заев направи крачка и към България. В края на миналото лято той подписа Договор за добросъседство с нашата страна, който сложи край на дългогодишни исторически спорове.

В унисон с документа, на 24 май българска и македонска делегация заедно посетиха светите за славянската писменост места в Рим. Делегациите бяха приети и от папа Франциск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!