Германия болница коронавирус

Заради разрастващата се криза в борбата с коронавирус у нас правителството ще отпусне допълнително средства за справяне с извънредната ситуация. Парите ще отидат за личните лекари, медицинските екипи от ДКЦ-тата, които ще се включат в диагностиката на пациенти с Covid, както и за увеличаване на легловата база в болниците, която ще се ползва само за лечение на пациенти с коронавирус.

Очаква се на извънредно заседание министрите да гласуват допълнително  80 млн. лева, които да бъдат разпределени до края на годината за звената, които поемат най-сериозно ударите от кризата.

Вчера здравния министър обяви реорганизация на медицинската помощ като  в прегледите и диагностиката ще се  включват  личните лекари и ДКЦ-тата.

Общопрактикуващите лекари ще получават по 1000 лева допълнително на месец. В поликлиниките в София и в големите градове, ще бъдат разкрити и Covid зони.

В тях лекар, медицинска сестра и лаборант ще правят диагностика с преглед, тестове и рентген на бял дроб. Работещите в тези екипи също ще получават по 1000 лева  допълнително.

Значителна част от допълнителните средства ще са за поддържане на легловата база в готовоност.  Предвижда се увеличение на броя на леглата от  10 на  20%, като за големите болници ще достигнати до 50 на сто от капацитета им.

15 млн. лева ще бъдат отпуснати за антигенни тестове за пациентите с проявена клинична картина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!